Pirmie šajā gadā izstāžu zālē aicināja "četri elementi", četri Jāņa Vecbrāļa foto kursu audzēkņi, atklājot savu fotogrāfiju personālizstādi "Četri elementi".

Izstādē, kurai tās autori devuši nosaukumu "Četri elementi", skatāmi Ilgas Lasmanes, Ilonas Gabaliņas-Kilas, Normunda Kaprano un Rolanda Drāznieka fotodarbi.

Visi četri ir ļoti dažādi – Ilga Lasmane ir "Lauma Lingerie" vadošā šūšanas tehnoloģe, Ilona Gabaliņa-Kila strādā par grāmatvedi brāļa Raimonda Gabaliņa uzņēmumā, Normunds Kaprano ir autovadītājs-remontatslēdznieks akciju sabiedrībā "Latvijas gāze", bet medzeniekam Rolandam Drāzniekam pieder autoserviss "KS Kapsēde Nr.1". Taču visus četrus vieno gadiem nepārejoša interese par fotografēšanu, kā arī foto kursi pie profesionālā fotogrāfa Jāņa Vecbrāļa. Tieši kursos pirms dažiem gadiem visi arī satikušies. Trīs no izstādes autoriem ir arī studijas "Fotast" biedri, un visi četri lielākās un mazākās grupu izstādēs piedalījušies daudzkārt, arī decembrī Latviešu biedrības namā skatāmajā "Savējie". Taču sarīkot personālizstādi uzdrošinājušies tikai pēc kursu beigšanas, atzina  Ilona Gabaliņa-Kila, kura ar fotografēšanu nodarbojoties jau kopš skolas laikiem. Ar nelielu savu darbu izstādi "Spītējot vējam" gan debitējusi jau pirms desmit gadiem tirdzniecības namā "Kurzeme". "Drosmi vajag," neslēpa Gabaliņa-Kila.

Par drosmi un uzdrīkstēšanos savus audzēkņus uzteica arī Jānis Vecbrālis, atklājot, ka viņa vadītos kursus līdz šim apmeklējuši 136 interesenti, no kuriem tikai nedaudzi uzdrošinājušies sarīkot izstādi. Vecbrālis arī atgādināja, ka šis ir tikai pats ceļa sākums, un daudz vēl jāmācās, arī no Liepājas foto meistariem – Gunāra Kopštāla, Pētera Jaunzema, Irinas Tīres un citiem.

Jaunos kolēģus sveica arī vecmeistars Gunārs Kopštāls, muzeja direktore Dace Kārkla, draugi, kolēģi, bet Normundu Kaprano – arī viņa veiksmīgi atrastais modelis, dzīvespriecīgs sarkanmatis ap gadiem desmit.

Kaprano pastāstīja, ka fotografējot visu, arī dabas skatus, kā to dara kolēģi, taču "mani vairāk velk uz cilvēkiem", tāpēc nākotnē fotogrāfs vēlas pievērsties gan portretiem, gan cilvēkiem kustībā.

Ilzei Lasmanei savukārt patīk vērot dabas norises tuvplānā, to, ko parasti nemaz nesaskata, vai arī redz, tikai caur lupu, tāpēc viņa izmanto makro fotografēšanas iespēju.

Jāņa Vecbrāla foto kursu beidzēju kodols satiekoties regulāri, un paši sevi viņi dēvē par "Liepājas pozitīvajiem", jo tāds esot arī kursu vadītājs.

Izstādes nosaukumu jeb tēmu "Četri elementi" var skaidrot dažādi, saka Ilga Lasmane: "Mēs esam četri, dabā ir četri pamatelementi".

Arī izstādes paskaidrojošajā tekstā lasāms: "Daba sastāv no četriem pamatelementiem – uguns, ūdens, zemes un gaisa – viss pārējais ir šo elementu savienojums. Ilga Lasmane: "Kad savienojas ūdens, gaiss un gaisma, rodas daudzkrāsaini zaigojoši pilieni". Ilona Gabaliņa-Kila: "Kad savienojas zeme un uguns, tad rodas stikls, kas gaismā staro neparasti". Normunds Kaprano: "Kad savienojas visi četri elementi, tad rodas Cilvēks, kurš izstaro mīlestību". Rolands Drāznieks: "Kad satiekas uguns un metāls, tad rodas dzirksteles kā Jaungada salūts".

Izstāde muzeja ekspozīcijā "Liepāja okupāciju režīmos", K. Ukstiņa ielā 7/9, skatāma līdz 4.februārim.

Ieeja – bez maksas.