No sestdienas, 3.oktobra, Liepājas muzejā būs skatāma unikāla dzīvo gleznu izstāde "Simbolisms", kurā jaunās krāsās, skaņās un kustībā uzmirdzēs vairāk nekā 40 spilgtākās 20. gs. sākuma gleznas, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Skangale.

Izstādē būs redzami tādu latviešu vecmeistaru kā Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Johana Valtera, Pētera Kalves, Rūdolfa Pērles u.c. autoru darbi, kas savulaik izstādīti Parīzē, Orsē muzejā.

Pianists Andrejs Osokins ieskaņojis melodijas katram mākslas darbam un visam priekšnesumam kopumā, interpretējot triju izcilo latviešu simbolisma laika komponistu – Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa darbus. Unikālo skaņu celiņu papildina Edvarta Virzas, Fallija un Zemgaliešu Birutas dzeja, ko ierunājuši aktieri Sandra Kļaviņa, Voldemārs Šoriņš un Jēkabs Reinis.

Izstāde ir digitālā izstāžu nama "Lumiere" multimediālais projekts. "Multimediālā simbolisma mākslas izstāde ir digitāli izglītojošs mākslas-mūzikas-literatūras projekts, kas īpašā mākslas performancē iepazīstina ar izcilu Latvijas kultūras personību daiļradi 20. gs. sākumā. Pateicoties labākajiem multimediālās jomas māksliniekiem, izstāde ir veidota mūsdienīgā tehnikā, lai tā ar savu sniegumu vienlīdz aizrautu gan mākslas pazinējus, gan arī tādus, kas līdz šim ar to ir bijuši sveši, tostarp arī bērnus. Īpaši radītas kustīgas animācijas, tā laika un sajūtu raksturojoša mūzika un dzeja, kas atdzīvina telpu neparastā piedzīvojumā," stāsta "Lumiere" vadītājs Renārs Sproģis.

Simbolismam veltīto izstādi veidojuši Latvijā un pasaulē atpazīstami videomākslinieki Māra Kalves vadībā, skaņu dizainu veidojis Ernests Ansons, bet producente ir Leonarda Ķestere. Izstāde tapusi biedrībai "Live Latvija" sadarbojoties ar digitālo izstāžu namu "Lumiere", kam šī ir otrā veidotā izstāde. "Lumiere" veiksmes stāsts ir multimediālais projekts par Cēsu pils vēsturi, kas apskatāms Cēsu pils tornī. Pērn četru mēnešu laikā to noskatījās vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Katra glezna tiek parādīta, izmantojot plašu mūsdienu tehnoloģiju klāstu – piemēram, klasiska stop-motion animācija, slāņu video apstrāde, telpiskas gaismas 3D modelēšana virtuālā telpā.

Izstādes projekta partneris ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Multimediju darbā izmantoti mākslas darbi no Zuzānu kolekcijas un privātkolekcijām, kā arī no LNMM plašā krājuma.

Izstāde Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs apskatāma līdz 27.decembrim.

Izstāde Liepājā skatāma ar Liepājas pilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu.