16. decembrī Liepājas Latviešu biedrības namā notiks pirmizrāde, par kuru droši var teikt – nebijis notikums ne tikai Liepājas, bet visas Kurzemes mērogā.

Kā informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anda Birkenberga, tā būs opera ar lellēm jeb leļļu kameropera "Prieka noslēpums". Lai viss iecerētais izdotos, jau šonedēļ kameroperas mūzikas autors Jānis Strazds, libreta autors Pēteris Trups un solisti tikās un cītīgi gatavojās lielajam notikumam.

Šonedēļ galveno lomu atveidotāji – Laura Bluķe, Ieva Dreimane, Juris Ločemlis, Agita Trupa un Pēteris Trups (viņš arī libreta autors) tikās, lai kopā ar mūzikas autoru Jāni Strazdu izrunātu, precizētu un apgūtu kameroperas muzikālo materiālu.

Leļļu kameropera "Prieka noslēpums" ir profesionāls, muzikāli izglītojošs oriģināldarbs ģimenei, kā noprotams no divu šķietami pretēju žanru – leļļu teātra un operas – sintēzes vienotā mākslas darbā. Izrāde adresēta gan bērniem, gan viņu vecākiem, paplašinot priekšstatus par to, kāda var būt opera un leļļu teātris mūsdienu mākslā.
 
Kameroperas libreta pamatā ir stāsts par mūsdienu straujo dzīves un darba ritmu, kas neļauj cilvēkiem ne mirkli atslābināties, lai pabūtu ar sevi un saviem bērnības sapņiem. Līdz mēs aizmirstam, kad un kur rodams prieks. Stāsta galvenā varone ir meitene, vārdā Sniedze, kura izaugusi liela un ikdienas steigā un rūpēs aizmirsusi par prieku, ko dod katra diena. Viņa nevar atcerēties, kad pēdējo reizi tā no sirds priecājusies, kaut vai tikai par ledus puķēm logu rūtīs vai balto sniegu, kas ejot viegli gurkst zem kājām. Kādā ziemas vakarā, Sniedze, kārtojot savu skapi, visdziļākajā plauktā pie citām bērnības dienu mantām, atrod savu to laiku labāko draudzeni – lelli Sniedzīti. Notiek brīnums un kādu nakti meitenes aizmirstā bērnības lelle Sniedzīte atdzīvojas un mēģina sameklēt savas lielās draudzenes pazaudēto prieku.

Unikālā mākslas darba veidošanā apvienojušies dažādu žanru profesionāļi – mūzikas  autors ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes komponistiem Jānis Strazds, kurš raksta gan populāro mūziku (dziesmas Andrim Ērglim, Igo, Normundam Rutulim, Kristīnai Zaharovai u. c. izpildītājiem), gan arī kora un simfonisko mūziku, libreta autors – pieredzējušais Liepājas Ceļojošā leļļu teātra "Maska" izrāžu autors un aktieris Pēteris Trups, operas režisore Agita Trupa, scenogrāfiju veido Liepājas Universitātes asociētais profesors, mākslinieks Aldis Kļaviņš, bet par gaismām rūpēsies Latvijā pazīstamais gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Izrādē piedalīsies arī Ingrīdas Lūres izlolotie Liepājas baleta un deju studijas jaunie talanti, horeogrāfiju dejām veidojušas Inita Saleniece un Ingrīda Lūre un “Liepājas kameroķestra" mūziķi Gunta Kolerta vadībā, pie diriģenta pults –  Jēkabs Ozoliņš.

Galvenajā – lelles Sniedzītes lomā iejutīsies jaunā, talantīgā, liepājniekiem jau pazīstamā soliste Laura Bluķe, Pasaku feja būs Ieva Dreimane, Ķērpainis – Juris Ločmelis, savukārt Pēteris un Agita Trupi iejutīsies vairākās lomās.

Kameroperas "Prieka noslēpums" pirmizrāde notiks 16. decembrī  Liepājas Latviešu biedrības namā,  arī 18. un 19.decembrī tā būs skatāma Liepājā, bet 20. decembrī – Rīgas Kongresu namā.

Biļetes no novembra būs iespēja iegādāties Liepājas Latviešu biedrības nama kasē un www.bilesuparadize.lv, kā arī "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā.
Biļetes uz izrādēm Rīgas Kongresa namā varēs iegādāties "Biļešu serviss" kasēs.

Leļļu kameropera top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūras pārvalde" un Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra atbalstu.