Otrajās Lieldienās, 10.aprīlī, Liepājas Lutera baznīcā notiks skatītāju atzinību guvušais koncerts – mistērija. Latvijā maz skanējuši dziedājumi, Arvo Perta skaņu gleznas, gaismas un skaņas saspēles, informē koncerta producente Māra Špicberga.

Koncertā piedalās situminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis, dziedātāja Aleksandra Špicberga un vīru vokālā grupa.

Atsaucoties lielajai klausītāju interesei par Rīgā un Valmierā notikušajiem koncertiem gada sākumā, programma "Laiks. Tu. Lūgšana. Dziedājumi un Arvo Perts" ar koncertiem Rīgā un Liepājā atgriežas pie klausītājiem arī Lieldienās! 9. aprīlī koncerts notiks Rīgas Lutera draudzes baznīcā un 10. arīlī – Liepājas Lutera (Akmens) baznīcā.

Šoreiz koncerti notiks vēlā vakara stundā – lai pavasarī, kad dienas kļuvušas garākas un vakari gaišāki, sagaidītu vakara tumsu, kas ļaus visā krāšņumā iemirdzēties Ivara Vācera veidotajām gaismu spēlēm.

Koncertprogrammā "Laiks. Tu. Lūgšana" skanēs dažādu gadsimtu Baznīcas dziedājumi un lūgšanas latīņu, grieķu, aramiešu, baznīcslāvu, latviešu valodās un igauņu komponista Arvo Perta instrumentālas skaņu gleznas. Dabisks balss skanējums satiks sitamo instrumentu pasāžas un ievibrēs klausītāju sirdis kopīgā lūgšanā. Emocionālajā gara pārdzīvojumā klausītāju vadīs gaismu spēles noskaņas, ļaujot klātbūtnē izdzīvot Gaismas uzvaras stāstu.

Daļa koncertprogrammā iekļauto skaņdarbu klausītājam būs jaunatklājums un Latvijā skanēs, iespējams, pirmo reiz, tostarp – lūgšana "Mūsu Tēvs debesīs" aramiešu – Jēzus valodā. Koncertā skanēs gan austrumu, gan rietumu rita Baznīcas dziedājumi. "Mans sapnis ir, lai mēs šajā sarežģītajā laikā, visi būtu kopā, sajustu kopību un stiprinātos kopīgās lūgšanās. Ja tikai uz mirkli pasaulē apklusīs lūgšana, pasaule apstāsies griezties! To mēs nedrīkstam pieļaut!", – saka Aleksandra Špicberga.

"Gada sākumā izskanējušie koncerti saņēma augstu klausītāju un mūzikas kritiķu novērtējumu. Sapratām, ka tik īpašai programmai ir jāizskan vēlreiz. Ļoti, ļoti vēlējamies to aizvest arī uz Kurzemi. Paldies, Liepājas Lutera baznīcas draudzei par atsaukšanos mūsu iecerei!", stāsta programmas producente Māra Špicberga.

Aleksandra Špicberga ir viena no spilgtākajiem un daudzpusīgākajiem jaunās paaudzes mūziķiem Latvijā, kurai vienlīdz tuva ir kā akadēmiskā, tā baznīcas un tautas mūzika. Aleksandra ir vairākkārtēja valsts un starptautisku jauno vokālistu konkursu laureāte, piedalījusies starptautiskos mūzikas festivālos. Aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādu žanru izpildītājmāksliniekiem. Aleksandra ir absolvējusi Rīgas Doma Kora skolu un šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā profesora Andra Veismaņa kora diriģēšanas klasē.

Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš  ir klausītāju iemīļoti, spoži un virtuozi sitaminstrumentālisti. Starptautisku konkursu laureāti. Skatītāju atzinību guvuši Latvijas Nacionālās televīzijas konkursā ''Radīti mūzikai''. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra mākslinieki. Aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādiem kolektīviem, tostarp Sinfonietta Rīga, Orķestris Rīga u.c.. Abi mūziķi ir ieguvuši divus maģistra grādus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Muzicē profesionālajā sitaminstrumentu ansamblī Perpetuum Ritmico, kura sastāvā tikuši nominēti Latvijas Lielajai Mūzikas balvai.

Vīru vokālā grupa – īpaši šim projektam izveidota mūziķu apvienība Aleksandras Špicbergas vadībā. Baznīcas dziedājumu kontektsā, to droši varētu saukt arī par vīru kori, jo 10 dziedoņi būtu jau patiešām prāvs un pilnskanīgs draudzes koris. Līdzīgi kā skanējumā tik daudzveidīgie dziedājumi, arī paši dziedātāji, lai arī visi guvuši muzikālu izglītību, ir ar ārkārtīgi atšķirīgām balsīm, dziedāšanas manierēm un pieredzi. Starp dziedātājiem ir gan diplomēti kora diriģenti un profesionālu koru dalībnieki, gan dažādu konfesiju draudžu koristi. Liela daļa dziedātāju ir Rīgas Doma kora skolas zēnu kora absolventi. Tas arī bija viens no uzveduma veidotāju sākotnēji liktajiem uzdevumiem, pulcējot dziedātāju sastāvu, atrast zelta vidusceļu starp akadēmisku un dabisku dziedāšanas manieri, saglabājot autentisku, pirmatnēju balsu skanējumu.

Biļetes pieejamas bilesuparadize.lv/lv/event/123161