14. februārī apbalvoti aizvadītā gada spilgtākie kultūras notikumi. Svinīgā ceremonijā kinoteātrī "Splendid Palace" pasniegtas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" deviņās kategorijās.

Balvas pretendentus, kā ierasts, izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM žūrija, bet apzeltīto atsvaru un Rietumu Bankas Labdarības fonda nodrošināto prēmiju sadalījumu noteica skatītāju balsojums.

Kategorijā "Teātris" balvu saņēma Liepājas teātra izrāde "Precības" (režisors Sergejs Zemļanskis), kas novērtēta arī aizvadītā gada nogalē noritējušajā Spēlmaņu naktī.

Kategorijā "Mūzika" balvu ieguva starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla "Sensus" ietvaros notikušais simfoniskās mūzikas koncerts "Rožu kavalieris" (Latvijas festivālu orķestris, diriģents Karels Marks Šišons).

Kategorijā "Vizuālā māksla" Vija un Kaspars Zariņi saņēma balvu par personālizstādēm "Paralēli".

Kategorijā "Literatūra" balvu saņēma Ingas Ābeles romāns "Duna" (izdevniecība "Dienas Grāmata"), kas iznācis lasītāju iemīļotās vēsturisko romānu sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" ietvaros.

Par gada pārsteigumu balsotāji atzinuši Latvijas pirmo metāloperu "Kurbads. Ķēves dēls" (režisore Inga Tropa, grupa "Skyforger").

Kategorijā "Kino" balvu saņēma režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma "Lidija".

Par gada notikumu atzīta Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notikusī izstāde "Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze" (kuratori Kaspars Vanags, Zane Zajančkauska un Diana Fransena).

VEF Kultūras pils rekonstrukcija atzīta par nozīmīgāko kultūras dzīves notikumu kategorijā "Kultūras mantojums".

Kā katru gadu, arī šogad tika pasniegta arī īpašā žūrijas balva. To saņēma Latvijas Jaunā teātra institūta organizētais starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls "Homo Novus".

"Festivāla organizatori drosmīgi veido mākslas aktivitāti ar skatu uz nākotni," uzsver žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Eva Johansone. Viņa norāda, ka "Homo Novus" izrādes "iekustina" domāšanu par tēmām, kas aktuālas visai sabiedrībai. Tā kā šis notikums neklasificējas citām balvām kultūras jomā, Johansone priecājas, ka tieši sabiedriskie mediji var būt tie, kas šo notikumu izceļ, piedāvājot sabiedrībai arī vērtību un virziena orientierus.

Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore, žūrijas pārstāve Gunda Vaivode stāsta, ka pat izvēlēties fināla nominantus ir bijis ļoti sarežģiti, jo darbus nereti ir grūti salīdzināt. Apsveicot balvas ieguvējus, Vaivode uzsver: "Es līksmoju līdz ar visiem kilograma saņēmējiem un aicinu atcerēties, ka jebkurš mākslas vērtējums ir subjektīvs. Galvenā vērtība – rosināt domāt un radīt!"

Ceremonija, kas jau kļuvusi par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē, notika jau septīto gadu. "Kilograms kultūras" starp citiem kultūras notikumu apbalvojumiem izceļas ne tikai ar to, ka ir sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāla lsm.lv – organizēts, bet arī ar to, ka galavārds pieder tieši sabiedrībai.