Nupat ar Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu "Kilograms kultūras" novērtētais Liepājas Karostas ūdenstornis gatavojas vērt durvis jaunai sezonai. Mākslinieku rezidences kurators – tēlnieks Egons Peršēvics šovasar tornī strādāt aicinājis gleznotājus Guntu Lanti, Klāvu Lori un Līgu Ķempi, informē projekta komunikāciju vadītāja Iveta Vēvere.

"Vasarā pārcelt savu darbnīcu uz Karostas ūdenstorni, kur topošos darbus ieskauj ūdenstorņa maģiskās gaismas, neatkārtojamā akustika un templim līdzīgā atmosfēra. Mākslinieks ierauga savus darbus citām acīm, bet apmeklētājs pieredz radīšanas noslēpumu," tā šo unikālo kultūrvietu raksturoja balvas "Kilograms kultūras 2022" žūrija.

Turklāt šogad pirms 118 gadiem celtajam Liepājas Karostas ūdenstornim ir piešķirts reģionālas nozīmes pieminekļa statuss, kas savukārt ļauj cerēt uz tā renovāciju un atdzimšanu vēl pārredzamā nākotnē.

Šī būs jau ceturtā sezona, kad vasarās pārcelt savas darbnīcas un eksponēt darbus publiskai apskatei Karostas ūdenstornī tiek aicināti izcilākie Latvijas mākslinieki. Apmeklētājiem tā ir iespēja ielūkoties ūdenstorņa grandiozajās iekštelpās un izbaudīt radošo vidi atvērtajās mākslinieku darbnīcās. Vienlaicīgi satikt mākslu un industriālo mantojumu.

Lai lieliskās Karostas ūdenstorņa telpas sniegtu maksimālu pienesumu, mākslinieku rezidences kurators – tēlnieks Egons Peršēvics uz torni aicina tikai profesionāļus, kuru darbu kvalitāti neviens nespēj apšaubīt. Aizvadītajās sezonās Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidencē ir strādājuši gleznotāji Ritums Ivanovs, Agate Apkalne, Atis Jākobsons, Elīna Zunde, Andris Vītoliņš, kā arī Veronika Frolova un Reinis Liepa.

Šovasar vēsturisko ūdenstorni vairāku stāvu augstumā ar savu mākslu iedzīvinās gleznotāji Gunta Lante, Klāvs Loris un Līga Ķempe.

KLĀVS LORIS iecienījis lielformāta darbus, kuros mākslinieks eksperimentē ar tehnikām, apvienojot klasisko eļļas glezniecību ar modernākiem medijiem un materiāliem. Šo eksperimentu laikā Klāvs Loris attīstījis savu autortehniku, kurā tiek apvienota fotogrāfija, digitālā druka un klasiskā glezniecība. Kopš 2007. gada sarīkojis astoņas personālizstādes un piedalījies vairāk nekā 20 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs. 2015. gadā Klāvs Loris ieguvis Grand Prix laikmetīgās mākslas biennālē JCE. Jeune creation Europeenne. Biennale d'art contemporain Parīzē.

LĪGA ĶEMPE meklē laikmetīgu izteiksmi plašā amplitūdā – no izteikta figurālisma līdz abstraktas dabas ainavas konstrukcijām. Ar gleznieciski jutekliskām līnijām viņa atklāj sievietes intīmās pasaules noslēpumainību. Vienmēr Līgas Ķempes glezniecībā svarīgs izteiksmes līdzeklis ir aizrautīga rotaļāšanās ar klasiskām metodēm un tehnikām. Izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām Līga Ķempe piedalās kopš 1999.gada. Daudzi viņas darbi atrodas gan dažādu muzeju un uzņēmumu, gan privātajās kolekcijās. Līgai šī būs kā iemājošana atkal dzimtajā pilsētā.

GUNTA LANTE sevi ir atradusi figurālajā mākslā. Viņa iepazīst pasauli caur cilvēku, cilvēcību un necilvēcību. Cilvēka ķermenis Guntai Lantei ir kā "valoda" ar  visplašāko iespējamo vārdu krājumu. Savā glezniecībā viņa maksimāli izmanto kaila ķermeņa attēlojumu, jo uzskata, ka cilvēks pēc būtības šajā pasaulē ir kails – neaizsargāts un neizskaistināts. Savos darbos viņa apzināti atsakās no fona informācijas, jo pēc viņas domām, sasniedzot vai piedzīvojot attiecīgus notikumus dzīvē, fons gluži vienkārši kļūst nebūtisks. Glezniecības ietvaros Gunta Lante galvenokārt strādā eļļas un akrila tehnikā, bet viņas patiesā mīlestība ir zīmējums.

Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence savas durvis publikai katru vasaru ver līdz ar Karostas festivālu jūnijā (šogad Karostas festivāls norisināsies no 5. – 11.jūnijam) un pēc festivāla bez maksas ir apmeklējama līdz pat vasaras beigām. Šis projekts norisinās ar uzņēmuma "Liepājas ūdens", Karostas glābšanas biedrības, kā arī Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.

Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences aktualitātēm līdzi var sekot sociālajos tīklos: www.facebook.com/karostas.udenstornis un www.instagram.com/karostas.udenstornis