Līdz ar rakstnieka un dzejnieka Olafa Gūtmaņa „Rakstu” piekto sējumu, kas nupat nācis klajā izdevniecībā „LiePa”, apkopta viņa līdzšinējā daiļrade.

„Nu Olafa raža ir sabirusi klētī,” vienā no grāmatas ievadiem izteicies dzejnieks Knuts Skujenieks. Savu veltījumu „Rakstu” ievadā Olafam Gūtmanim izteicis novadnieks un kolēģis Jānis Peters, tāpat arī „Rakstu” sastādītājs Liepājas universitātes (LiepU) profesors Edgars Lāms.

„Rakstu” 5.sējumu lielākoties veido iepriekš nepublicēti darbi dzejā un prozā, turklāt – lielākā daļa sējumā ietverto darbu ir pēdējos gados sarakstīti, grāmatas ievadā raksta tās sastādītājs.

„Tagadnīgās emocijas īpaši akcentē 2010. un 2011.gada dienasgrāmatas pierakstu publikācija, kā arī laikmetīgajās dzīves izjūtās sakņotā dzeja,” norāda Lāms.

Sējums vienlaikus izgaismo paša rakstnieka dzīves epizodes un stāsta par latviešu likteni dažādos laika nogriežņos. Turklāt dzejniekam „[..] jābūt medijam – starpniekam, kuram jāiztraucē sabiedrība no letarģiskās vienaldzības, kuram jāmodina ļaužu sirdsapziņa un jāuzjundī tautas kopības apziņa.”

Knuts Skujenieks „Rakstu” ievadā saka arī tā: „Kopoti raksti varbūt nav domāti dienišķai lasīšanai, bet tie ir avots, pie kura ik brīdi var pienākt padzerties.”

Grāmata izdota ar Liepājas domes finansiālu atbalstu un LiepU Kurzemes Humanitārā institūta, laikraksta „Kurzemes Vārds” un Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas atbalstu.