Precizējot Liepājas sociāli ekonomiskās attīstības programmu 2008. – 2014. gadam, deputāti šodien asi diskutēja pirms balsojuma par programmā iekļauto „Liepājas pilsētas investīciju plānu 2011. – 2012. gadam”.

Diskusiju iemesls bija līdzfinansējuma apjoms Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles pamatu un jumta rekonstrukcijai. Deputāts Ivars Kesenfelds aizrādīja: Sv.Trīsvienības katedrāli kā pilsētas brendu un lielisku koncertzāli izmanto arī pašvaldība. Tāpēc zinot, ka rekonstrukcijai nepieciešami vismaz Ls 200 000, kā arī to, ka baznīcai naudas nav, investīciju plānā paredzētais pašvaldības līdzfinansējums – Ls 26 000 – ir nožēlojami sīks, salīdzinot ar summām, ko pašvaldība atvēl zemes gabalu atpirkšanai no privātpersonām un neesošas koncertzāles finansēšanai. Deputāts ieteica rīkoties līdzīgi kā to darījusi Ventspils dome, aizdodot baznīcai nepieciešamo summu, bet, labi paveiktas renovācijas gadījumā, prasot to atmaksāt tikai 50 % apmērā. „Par šo jautājumu nebalsošu, jo tas ir spļāviens sejā visai sabiedrībai,” sacīja I. Kesenfelds.

Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks norādīja, ka Dievnamu, kuriem ir dažādas vajadzības, Liepājā netrūkst – pa sava kabineta logu viņš, piemēram, varot redzēt, ka arī Sv. Jāzepa katoļu katedrāles jumts nav pārāk labā stāvoklī. „Liepājā ir daudz skaistu baznīcu ēku. Pie labākās gribas mēs nevaram sakārtot tās visas. Pilnībā nevaram šādus projektus nofinansēt, tikai kādu daļu. Ir jāmeklē papildu ES fondu līdzekļi.”

Deputāte Elita Kosaka piekrita Kesenfelda viedoklim, norādot, ka katedrāle tik tiešām ir Liepājas pērle, un „ja tā sabruks, tas būs tāds kauns, no kura mēs ilgi neatmazgāsimies.” Deputāte arī norādīja, ka gaidīt nevar, nauda jāpiešķir tūlīt. Jānis Vilnītis ieteica pētīt citu pašvaldību pieredzi, taču vienlaikus atzina, ka Sv. Trīsvienības katedrāle nebūs spējīga pati tikt galā ar Dievnama savešanu kārtībā.

Lēmums tomēr tika pieņemts, 9 deputātiem balsojot „par”, diviem – I. Kesenfeldam un S. Lorensam – balsojot „pret” un četriem (S. Dikterjovs, R. Miloslavskis, N. Vorobeičiks, E. Kosaka) – atturoties.

Domes sēdei sekojošajā preses konferencē domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš informēja, ka 5. septembrī runāšot par Sv. Trīsvienības katedrāles problēmu valdības Eiropas projektu darba grupas sēdē, ko vada premjers Valdis Dombrovskis. Ansiņš arī apliecināja, ka apzinās katedrāles īpašo nozīmi tūristu piesaistē, salīdzinot ar pārējiem pilsētas Dievnamiem, tāpēc esot gatavs balsot par visu nepieciešamo atbalstu katedrāles glābšanai.

Pēc Seska un Ansiņa sacītā galīgais lēmums par iespējamo pašvaldības atbalstu katedrālei un tā apmēru tikšot pieņemts nākamajā domes sēdē, kas notiks oktobrī.

Pieteikums Eiropas finansējuma saņemšanai jāiesniedz līdz 3. oktobrim.