Pirmdien, 2.septembrī pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā atklās Aivara Rozenbaha izstādi "Ciano camera".

„Ciano camera” ir ceturtā mākslinieka Aivara Rozenbaha cianotipijas (cyan – no grieķu valodas „tumši zila viela”) tehnikā veidotā izstāde.

Kolekciju veido vairāk nekā divdesmit cianotipijas tehnikā veidoti dabas objektu tvērumi, kuri veidoti, izmantojot netradicionālu fotogrāfēšanas metodiku.            

Modernā laikmeta digitalizāciju raksturo laika deficīts, taču fotogrāfija tās klasiskajā izpratnē, tieši pretēji, ir par laika apstādināšanu. Darbos fiksētie mirkļi uzsver kontrastu starp dabu un fotostāstu, kopumā veidojot citu – nosacītu realitāti. Alternatīvās fotogrāfijas metodes īsteno informācijas, izteiksmīguma un vispārinājuma simbiozi mākslas darbā.                                                           

Fotogrāfs mg.art Aivars Rozenbahs (1954) dzīvo un strādā Liepājā, ir lektors Liepājas Universitātē, pasniedz foto mācību dizaina specialitātēs un Liepājas bērnu un jaunatnes centrā vada mākslas foto studiju "Abpus”.               

Cianotipiju (cyanotype) vienu no pirmajiem foto procesiem 19.gs. vidū atklāja angļu astronoms Džons Heršels. Iesākumā šo foto procesu pārsvarā lietoja amatieri botānisku fotogrammu izgatavošanai. Vēlāk to, sauktu arī par „blueprint” (zilā izdruka), izmantoja foto reprodukciju izgatavošanai no rasējumiem. Mūsdienās fotomāksliniekiem cianotipija un tai anologas tehnikas ir alternatīva digitālajai fotogrāfijai.

Izstāde būs atvērta līdz 30.septembrim.