Liepājnieks Ēriks Kūlis sestdien, 11. janvārī, Centrālās zinātniskās bibliotēkas lasītavā kopā ar "līdzautoriem", rakstnieka daiļrades un humora cienītājiem atvēra savu apgāda "Jumava" klajā laisto Džeroma K. Džeroma garā sarakstīto krājumiņu ''Kas vieno, kas šķir. Tā viš'i''.



Tajā rakstnieks apkopojis veselas virknes vairāk vai mazāk pazīstamu liepājnieku humora pilnos piedzīvojumus – uz skatuves, bibliotēkā, uz ielas utt. Stāstnieku vidū ir aktieri Gunārs Kugrēns, Aivars Kalnarājs, Gunārs Borgs, mākslinieks Aldis Kļaviņš, ansambļa "Credo" mūziķi, autora kolēģi – rakstnieki un dzejnieki, laikraksta "Komunists" darbinieki, tālbraucējs kapteinis un kuģa mehāniķis un daudzi citi, tostarp par sevi iesmaida arī pats autors. Turklāt


visus stāstu varoņus autors saucis īstajos, nevis izdomātos vārdos.


Daži no viņiem bija klāt arī grāmatas atvēršanā, un, Jānim Dreiblatam nolasot fragmentus no grāmatas, atmiņas raisījās, notikums ieguva jaunas krāsas un nianses, un pat izvērtās visai karsta diskusija par atsevišķu faktu interpretāciju – Gunāra Kugrēna un notikuma atstāstītāja grāmatā Aivara Kalnarāja domas atšķīrās gan par stāstā pieminēto cigarešu marku, gan lidmašīnu modeļiem. Taču, kā atzina klausītāji, tas nekādā gadījumā nemazina stāsta literāro vērtību.


Krājumu papildina fotoattēli (gan mūsdienu) ar izvērstu vairs neeksistējošo vēsturisko objektu (kafejnīcas "Jānītis", "Liepava", "Teika", "Kaija", stacijas bufete u.c.) aprakstu.