Līdz 11. maijam Aizputes novadpētniecības muzeja izstāžu zālē apskatāmā jauna izstāde "Švīkas pavasara tekstos", kas ir tēlnieces Andas Poikānes un stikla mākslinieces Martas Ģibietes kopdarbs, informēja Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Elbere.

Izstāde ir kā šī brīža piezīmes katrai māksliniecei kā individuāli, tā kopīgi par radošo pētījumu procesiem, viņu mikro makro pasauļu saruna. Viņu darbs ir līdzīgs vēstuļu rakstīšanai, jo mākslinieks raksta savas domas un vērojumus, tikai vizuālu formu veidā.

"Savus stāstus veidojam vizuālos simbolos un tad skatītājam nākas pašam atšifrēt švīku, stiepļu, svītru un krāsu un video savijumā savas pavasara piezīmes, pašam lasīt sev ne sev adresētās vēstules, pievērtā neatvērtā pumpurā ieslēgtās emocijas un brīvas drošas līnijas kā putna lidojums. Nenoskārstais noslēpums virpinās, kustas tumšā atspulga zīmējumos, bet krāsu mirdzums piešķir visam dzirkstījošu prieku un līksmību, kā ieraugot mīļu un gaidītu cilvēku," stāsta izstādes autores.

Izstādes koncepta izveidē abas mākslinieces iedvesmojušās no Viļa Kasima (Punktum 14.02.2024.) rakstītā: "Un tā mēs atgriežamies pie zīmēm, ar roku rakstītām vēstulēm kā vizuāliem un materiāliem enkuriem, kas apliecina mīlestības klātesamību un nezūdamību."

Uzziņai:
Tēlniece Anda Poikāne ir pazīstama ar unikālajām terakotas skulptūrām un sīkplastikas formām. Māksliniece piedalās izstādēs arī ar lielformāta zīmējumiem un videodarbiem, kopā ar citiem māksliniekiem rada mākslas un skaņas projektus. Viņas radošais darbs meklē saikni starp arhaisko un šodienu, un viņa izpaužas vizuālos stāstos, neierobežojoties noteiktā žanrā. Dzimusi Dunalkā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un piedalījusies izstādēs gan Latvijā, gan ārpus tās robežām – Viļņā, Minhenē, Berlīnē, Venēcijā u.c.

Stikla māksliniece Marta Ģibiete ir pazīstama ar savām ģeometriski poētiskajām stikla skulptūrām, kas radītas ar izcilu tehniku un radošumu. Viņas darbi ir īpaši, aptverot stikla sarežģīto dabu ar izsmalcinātu apdomu. Māksliniece izmanto spoguļus un eksperimentē ar stiklu, veidojot instalācijas un gravētas figūras. Dzimusi un augusi Liepājā, absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Martas Ģibietes darbi bieži eksponēti gan grupu izstādēs, gan simpozijos un pasākumos visā pasaulē. Viņai ir bijušas vairākas personālizstādes gan Latvijā, gan ārzemēs, kā arī viņas darbi ir stikla un dizaina muzeju kolekcijās Eiropā un Japānā, arī Latvijā.