Tradicionālais Lieldienu ēdiens ola ir vērtīgām uzturvielām bagāts pārtikas produkts. Tomēr neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni, var radīt risku saslimt, piemēram, ar salmonelozi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina: lai gan olu dzeltenumā ir A, E un B grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs, tomēr neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni, var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi.

SPKC epidemiologi aicina ievērot šādus profilakses pasākumus: uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietot jēlas olas. Olas vārot, pilnīgi iegremdēt tās ūdenī un vārīt septiņas minūtes. Olas glabāt tikai ledusskapī, bet ieplīsušas olas labāk izmest. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, jāapēd tūlīt pēc to pagatavošanas. Vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi jānomazgā rokas, trauki un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām.

Ja Lieldienu svinēšana bērnudārzos, skolās un darba kolektīvos tiek organizēta pēc svētkiem, jābūt piesardzīgiem – ja uz šiem pasākumiem plānots ņemt līdzi krāsotas olas, jāatceras, ka brīvdienās nokrāsotās olas jau var būt bojātas. Uz pēcsvētku pasākumu iesaka līdzi ņemt svaigi krāsotas olas.

Lieldienās neatņemama svētku sastāvdaļa ir kopīgas ēdienreizes ģimenes vai draugu lokā. Nereti liela daļa ēdienu tiek pirkta lielveikalos vai citās sabiedriskās ēdināšanas vietās jau sagatavotā veidā. Tādēļ, iegādājoties produktus, pievērsiet uzmanību preces ražošanas un derīguma termiņam. Nepērciet produktus, kam beidzies derīguma termiņš. Neiegādājieties saldētus vai vēsumā glabājamus produktus, kas tiek glabāti ārpus aukstuma vitrīnām/ledusskapjiem (fasēta/jēla gaļa vai zivis, pagatavoti salāti un saldie ēdieni, piena produkti u.c.), un jau iepriekš gatavos ēdienus (gaļa/zivs, kartupeļi, rīsi, makaroni, mērces u. c.), kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām. Neiegādājieties produktus, kam ir bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.

Kārtīgi izcepiet, izvāriet vai grilējiet gaļu un zivis.

Pagatavotos ēdienus ilgstoši neuzglabājiet istabas temperatūrā, novietojiet tos ledusskapī, atsevišķos traukos.

Kārtīgi mazgājiet rokas pirms ēšanas, pēc publisku vietu un tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar mājdzīvniekiem. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgātu rokas.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

Lieldienās bieži vien nesam mājās bērzu zarus un pūpolus, tāpēc jāatceras, ka ar tiem mājās iespējams atnest arī pirmās ērces, tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.

Ievērojot Lieldienu tradīcijas, šūpošanās ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, tomēr, nepiesardzīgi šūpojoties, var rasties sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai bērns nevarētu no tām izkrist.