Kacena Mākslas centrā Vašingtonā atklātā latviešu padomju perioda nonkonformista, mākslinieka Visvalža Ziediņa darbu izstāde "Visvaldis Ziediņš: Ceļojumi iztēlē" izraisījusi lielu interesi.

Par to interneta žurnālu "Satori.lv" informējusi izstādes kuratore Ieva Kalniņa.

"Visvalža Ziediņa izstādes atklāšana ASV galvaspilsētā bija aizkustinoša. Tā atsauca atmiņā faktu, ka 1969. gada nogalē Ziediņš no žurnāla "Art in America" izrakstīja ne tikai ziņas par kādu modernās mākslas izstādi Vašingtonā, bet arī galeriju vadītāju vārdus un adreses, it kā gatavotos ar viņiem satikties. Un tiešām – viņa pirmā izstāde ASV notiek Vašingtonā, kur mana līdzkuratore ir žurnāla "Art in America" ilggadējā kritiķe Eleanora Hērtnija (Eleanor Heartney). Pateicoties viņai un mūsu sadarbības partneriem – Latvijas vēstniecībai ASV un Amerikas Universitātes muzejam Kacena Mākslas centrā –, šis pasākums izvērtās vērienīgāks, nekā biju iztēlojusies. Jau pirmajās dienās izstādi apmeklēja ievērojams skaits vietējo mākslas speciālistu, izrādot lielu interesi par Latviju un spilgto mākslinieku nonkonformistu. Vērtīga ir arī uzsāktā sadarbība ar Amerikas Universitātes muzeju, ko ceram turpināt," stāsta Ieva Kalniņa.

Džeks Rasmusens (Jack Rasmussen), Amerikas Universitātes muzeja direktors un kurators, apliecina: "Vašingtona Kolumbijas apgabalā ir muzeju pilsēta, un publika novērtē izstādes, kas ir pārsteidzošas, rosinošas un būtiskas. Tas pilnā mērā attiecas uz izstādi "Visvaldis Ziediņš. Ceļojumi iztēlē" – tās atklāšana bija viens no visvairāk apmeklētajiem pasākumiem mūsu pastāvēšanas laikā, un interese par to pieaug ar katru dienu."

"Apsveicu ar panākumiem, iepazīstinot ar Visvalža Ziediņa darbiem gan amerikāņu, gan latviešu diasporas publiku," sajūtās dalās Ņujorkas māksliniece Guna S. Mundheima (Guna S. Mundheim). "Runātāji izstādes atklāšanas simpozijā sniedza lielisku ieskatu Ziediņa darbības vēsturiskajā kontekstā, kurā lielu lomu spēlēja režīma uzspiestā cenzūra un aizliegumi. Simpozijs palīdzēja labāk saprast Visvalža Ziediņa izstādi Amerikas Universitātes muzejā. Varēja redzēt, ka apmeklētāji skatās un pēta liepājnieka, autsaidera Ziediņa darbus ar lielu entuziasmu."

Izstāde tika atklāta ar simpoziju Latvijas vēstniecībā Vašingtonā, kurā ar priekšlasījumu "Padomju nonkonformisms, tā sociālais un politiskais konteksts" piedalījās mākslas zinātniece Alla Rosenfelde (Alla Rosenfeld), bet ar referātu "Autsaideru iekšējais loks: Visvaldis Ziediņš un radošais konteksts" – mākslas zinātnieks Marks Alans Švēde (Mark Allen Svede). Paneļdiskusijā piedalījās Ieva Kalniņa un Eleanora Hērtnija.

Jau ziņots, ka Visvalža Ziediņa izstāde būs apskatāma līdz šā gada 26. jūlijam. Izstāde ir viens no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtība ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Tā notiek ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta un Latvijas Republikas vēstniecības Amerikas Savienotajās Valstīs atbalstu.