16. augustā pulksten 15 Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" žurnālists, kulturologs Paulis Čimurs  stāstīs par mazāk zināmiem fotomākslinieka Jāņa Lādīša dzīves mirkļiem.

Runa ir par laiku, kuras Lādītis aizvadīja tagadējā Kandavas novada Aizupē, ciemā kas administratīvi vairs nepastāv.  

Čimurs izdevis grāmatu "Aizupiešu sasaukšanās", kas tapusi septiņu gadu laikā. Tā ir pirmā grāmata par Aizupi, kur sapulcināti tik daudz cilvēku. Darbība aptver laiku no 1939.-2015. gadam, bet atmiņas ietiecas arī senākā pagātnē. Izmantotas vairāk kā 100 vēsturiskas fotogrāfijas, kuras citādā gadījumā aizietu bojā, pazustu. Tas ir stāsts par Aizupes mežsaimniecības skolu, Aizupes meža tehnikuma vēsturi kontekstā ar ciema un Latvijas kultūrainu. Latvijā būs grūti atrast tādu mācību iestādi, kam orģinālās pieejas dēļ, ir tāda veida vēsturiska apcere. Atmiņas savilkušas kopā laiku un tas paliek dzīvs, uzskatāms un neiznīcināms visam turpmākajam Latvijas mūžam. Grāmatā arī stāstīts par Jāņa Lādīša dzīvi viņa jaunības dienu zemē.

Jānis Lādītis bija Goda liepājnieks, Starptautiskās Foto federācijas biedrs, Latvijas Fotomākslinieku savienības biedrs, vecmeistara Mārtiņa Butlera prēmijas laureāts, ar panākumiem piedalījies vairāk nekā 50 starptautiskajās izstādēs.
Daudzus gadus Jānis Lādītis veltīja Latvijas fotogrāfijas vēstures pētniecībai, fotogrāfijas literatūras un preses izdevumu, kā arī seno fotoaparātu un fotogrāfijas piederumu kolekcionēšanai.

Muzeja otrajā stāvā skatāma fotomākslinieka Jāņa Lādīša mūža vākums – fotoaparāti, fotogrāfijas un citas ar fotografēšanu saistītas lietas, kas ļauj izzināt fotografēšanas vēsturi. Jānis Lādītis fotolietu kolekciju savā testamentā novēlēja

Liepājas pilsētai, daļu no tās ir iespējams aplūkot Liepājas muzeja filiālē K. Ukstiņa ielā 7/9. Ekspozīcijas apmeklētājiem ir iespēja aplūkot VEF pirmos ražojumus, tai skaitā arī slaveno miniatūras fotokameru "Minox", kuru izgudroja baltvācu inženieris Valters Caps. Ekspozīcijā var iepazīties arī ar tādu firmu, kā "Agfa", "Perutz", "Kodak", "Leitz" u.c. ražoto fotoaparātu vēsturi.

Informējam, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.