Noslēdzoties Liepājas muzeja izsludinātajam konkursam uz vakanto Liepājas 17. – 19. gadsimta interjera muzeja jeb Hoijeres kundzes viesu nama vadītāja amatu, no četriem kandidātiem konkursa komisija priekšroku devusi Ievai Dzintarei. Jaunā vadītāja darbu uzsāka 1. februārī, portāls irliepaja.lv uzzināja Liepājas muzejā.


Ieva Dzintare pirms stāšanās Interjera muzeja vadītājas amatā jau strādāja Liepājas muzejā par sabiedrisko attiecību speciālisti.


"Ieva bijusi klāt Interjera muzeja projektam no pašiem pirmsākumiem un ir informēta par vissīkākajām detaļām. Viņai ir atbilstoša izglītība kultūras vadībā, kā arī pieredze muzeja darbā. Pieredzi Ieva guvusi arī, strādājot par mākslas galerijas "Romas dārzs" vadītājas asistenti," pastāstīja muzeja direktore Dace Kārkla.



Darba pilnas rokas
Jaunā Interjera muzeja vadītāja portālam irliepaja.lv atzina, ka šobrīd viņai tāpat kā visam muzeja kolektīvam


darba esot neizsakāmi daudz, lai Hoijeres kundzes viesu namu sagatavotu atvēršanai, kas paredzēta martā.

"Visi priekšmeti, kas atceļojuši no dažādiem antikvariātiem vai deponēti no citiem muzejiem, šobrīd fiziski jau atrodas muzeja telpās un tiek izkārtoti savās vietās, pamazām veidojot telpisko scenogrāfiju," pastāstīja Dzintare.


Restaurācijas gaitā atklātais sienas gleznojums Hoijeres kundzes viesu nama pagalma puses kambarī. Publicitātes foto.


Lai cilvēks, ienākot muzejā, sajustu konkrētā laika gaisotni, ekspozīciju veidotāji pievērš uzmanību katram sīkumam, sākot no istabas augiem līdz palagiem un gultas pārklājiem.


"Tas prasa milzīgu iedziļināšanos un rūpību, tieši tāpat, kā viss ēkas restaurācijas projekts kopumā," saka muzeja jaunā vadītāja.


Kā pastāstīja Dzintare, muzeja pirmais stāvs atvēlēts 17. gadsimta ekspozīcijai, ieskaitot tā laika krogu, kurā iepirkuma rezultātā piecus gadus saimniekos ēdināšanas uzņēmums SIA "Kalo" Loretas Skaburskas vadībā.


"Piektdien noklausījāmies ēdienu kultūras pētnieces Astras Spalvēnas lekciju par 17. – 18. gadsimta virtuvi,

lai pietuvinātu kroga ēdienkarti 17. gadsimtam," teic Dzintare.


Anglijā ražoto karalisko "Paragon" porcelāna tējas servīzi, muzejs iegādājies antikvariātā "Le Psyché d'Antan Antiquités" Francijā. Publicitātes foto.


Muzeja otrajā stāvā blakus notāra Kristofa Vilhema Stendera dzīvokļa interjera ekspozīcijai atradīsies 19. gadsimta konditoreja ar kūciņām, smalkmaizītēm, "kafeju".


Interjera muzejs pirmos viesus uzņems jau marta vidū. Publicitātes foto.


Muzeja darbinieki strādājot arī pie īpašas suvenīru līnijas, jo Interjera muzejā atradīsies arī neliels suvenīru veikaliņš.


Savukārt pagrabstāvā, kur paredzēta garderobe un sanitārais mezgls, tiks iekārtota arī mūsdienīga ekspozīcija, kas atspoguļos ēkas restaurācijas gaitu, kā arī parādīs būvdarbu laikā uzietās vēstures liecības – krāsns podiņu, trauku lauskas un citus atradumus.