Liepājas teātrī ar savu radošo komandu ieradies režisors Elmārs Seņkovs – jau mēnesi viņa vadībā notiek darbs pie izrādes "Grieķi" tapšanas. Šī ir iecerētās triloģijas noslēdzošā daļa – pirmizrāde mītiskajai spēlei, kā to žanriski nodēvējis režisors, paredzēta 10. jūnijā, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Pirmajā daļā "Šekspīrs", kas tapa 2019. gadā, uz skatuves satikās vairāku Šekspīra lugu varoņi. 2022. gadā iestudētajos "Grimmos" tika apspēlētas brāļu Grimmu pasakas. Tie, kuri būs redzējuši abas iepriekš veidotās izrādes, varēs saskatīt atsauces un lipināt visus trīs iestudējumus kopā, taču katru izrādi iespējams skatīties kā neatkarīgu mākslas darbu.

"Šekspīru" un "Grimmus" saista asiņaina cīņa, karš, nāve un cilvēku noziedzība vienam pret otru. Savukārt triloģijas noslēdzošajā daļā, lai izskaidrotu to, kas notiek ar un ap mums, radošā komanda izvēlējusies atgriezties pie grieķu mītiem. Uz vietu, kur cilvēks savā stāstā rada Dievus, lai tie, savukārt, varētu radīt cilvēkus, kuri nostājas pret Dieviem, kļūstot par varoņiem. Paaudzes un laikmeti mainās, bet cilvēka vēlme kļūt par Dievu nemainās. Vai Prometejs darīja pareizi, atnesdams cilvēkiem uguni?

"Šī izrāde tiek kopā sacerēta un radīta uz vietas. Iedvesmojoties no grieķu mītiem, tiek radīta pasaule, kurā aktieri cenšas veidot pārvērtības, materializēt neesošo un padarīt par esošo. Mums ir svarīgs radīšanas un teātra spēles prieks. Tās būs kā teātra dzejolis, kurā brīnums ir pats cilvēks un radītājs," par gaidāmo iestudējumu saka E. Seņkovs.

Iestudējums būs kārtējais izaicinājums un jauna pieredze aktieriem, jo tas top kā muzikāls un kustībā balstīts darbs, kur svarīgs būs gan aktiera ķermenis, gan balss.

Izrādē piedalīsies aktieri – Inese Kučinska, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Everita Pjata-Gertnere, Agnese Jēkabsone, Anete Berķe, Valts Skuja, Kārlis Ērglis, Kārlis Artejevs, Hugo Puriņš, Madara Kalna, Kintija Stūre, Madara Viļčuka.

Režisora radošajā komandā strādā arī dramaturģe Justīne Kļava, režisora asistents Matīss Budovskis, mākslinieks Reinis Suhanovs ar asistenti Līgu Zepu, komponists Edgars Mākens un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Ar šo iestudējumu 17. jūnijā tiks slēgta Liepājas teātra 116. sezona.