Pēc nedēļas, pirmdien, 1.jūnijā, pulksten 19 Rīgā, mūzikas namā "Daile" norisināsies labdarības uzvedums teātra vecmeistaru atbalstam – "Es esmu".

Režisora Pētera Krilova vadībā mākslinieciski izkārtotajos izrāžu fragmentos spēlēs izcilie teātra meistari no dažādiem Latvijas teātriem, tostarp Liepājas – Helga Dancberga, Aina Karele un Dzintra Klētniece – kopā ar šodienas vadošajiem aktieriem, starp kuriem skatītāji atpazīs Mārtiņu Eglienu, Ilzi Ķuzuli un daudzus citus.

Unikālajā paaudžu solidaritātes izrādē uz vienas skatuves kopā kāps desmit Latvijas teātra vecmeistari no Valmieras, Liepājas un Rīgas, lai kopā ar pašu izvēlētiem partneriem atgrieztos savās mīļākajās teātra izrādēs. Helga Dancberga kopā ar Nacionālā teātra aktieri Gundaru Grasbergu spēlēs fragmentu no izrādes "Antigone", Aina Karele atcerēsies sevi Ieviņas lomā no izrādes "Skroderdienas Silmačos", savukārt Gunārs Placēns atkal būs Šveiks.

Uzvedumā piedalīsies Sarma Riekstiņa, Tamāra Soboļeva, Ļevs Birmanis, Irina Tomsone, Dace Vītola, Mārtiņš Egliens, Ilze Ķuzule un citi. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Kārlis Krūmiņš, un to rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība kopā ar Latvijas teātru radošo personību atbalsta fondu "Rampa".

“Esmu iecerējis uzvedumu veidot sportiskā garā, un spēles laukums būs kā trenažieru zāle. Mana vēlēšanās ir, lai uzveduma aktieri, esot kopā šai vakarā, uz vienas skatuves satiekas ne tikai profesijā, ar skatītājiem un saviem skatuves partneriem, kas pilnīgi noteikti būs radošs un interesants piedzīvojums, ne tikai ar savām lomām, bet arī satiekas cilvēciski – iedvesmojot gan paši sevi, gan arī skatītājus būt un noturēties savā labākajā formā," par uzvedumu "Es esmu" stāsta režisors Pēteris Krilovs .

Pasākuma dienā jau no pulksten 16 mūzikas namā “Daile" ikviens tiek aicināts aplūkot un savā īpašumā iegūt dažādas Latvijas aktieru personīgās un ar teātra dzīvi saistītās piemiņas lietas, kas būs izstādītas unikālā ziedojumu tirdziņā.

Aktieru dalība kā uzvedumā tā ziedojumu tirdziņā ir brīvprātīga, un aktivitāšu laikā iegūtie ienākumi tiks novirzīti Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai – dzirdes aparātu, zobu protēžu, medikamentu iegādei, kā arī operāciju veikšanai un rehabilitācijas izdevumu segšanai.

"Šis ir otrais gads, kad veidojam izrādi "Es esmu", aktualizējot paaudžu solidaritāti. Iepriekšējā gadā ar uzveduma skatītāju un tirdziņa dalībnieku atbalstu mēs varējām palīdzēt vairākiem teātra vecmeistariem gan emocionāli, gan sedzot ārstēšanās izdevumus," stāstao "Rampas" valdes priekšsēdētāja Zane Jančevska.

Biļetes uz 1. jūnija uzvedumu "Es esmu" mūzikas namā "Daile" pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā: www.bilesuparadize.lv .

Latvijas teātru radošo personību atbalsta fondu "Rampa" šobrīd rūpējas par gandrīz 100 teātra vecmeistariem, kas savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim. Liela daļa šo savulaik tautā tik ļoti mīlēto skatuves mākslinieku šobrīd ir kļuvuši par vientuļiem pensionāriem ar minimālajiem ienākumiem, un viņiem ir nepieciešams sabiedrības atbalsts.

Pasākums ir unikāks ar to, ka notiek tikai vienu reizi gadā – kā salidojums. Katrā iestudējumā piedalās tikai desmit vecmeistari kopā ar viņu pašu izvelētiem jaunās un vidējās paaudzes aktieriem.

Pagājušajā gadā no liepājniekiem uzvedumā piedalījās Haralds Ulmanis un Ieva Mūrniece ar fragmentu no Raiņa un Aspazijas vēstulēm, bet no jaunajiem aktieriem partnerībā ar Valmieras drāmas teātra aktrisi Vizmu Kalmi fragmentu no izrādes "Trīs draugi" spēlēja Sandis Pēcis.