Nedēļas nogalē koncertzālē "Lielais dzintars" sāksies 24. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivals, gatavošanās kuram notiek paralēli orķestra jaunās mājvietas apgūšanai.

Iepazīties ar to devas arī irliepaja.lv, divu "gidu" – Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) Mārketinga un komunikācijas daļas vadītājas Dainas Vanagas un orķestra inspektora vietnieka, klarnetista Sigurda Lallo – sabiedrībā.

Orķestris apdzīvo "Lielā dzintara" piekto stāvu, kur pārsvarā atrodas mūziķu telpas, kas reizē ir gan ģērbtuves, gan vieta individuāliem mēģinājumiem. Katrā telpā "dzīvo" vairāki vienas instrumentu grupas mūziķi, kas savā starpā vienojušies par mēģinājumu laikiem, piemēram, trombonistu mājvietā sastopam Artūru Hrustaļovu.

Šajā stāvā atrodas arī galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas kabinets, kura saimnieku šajā reizē satikt neizdodas.

Sigurds Lallo, kurš par liepājnieku kļuvis tikai neilgi pirms tam, kad LSO pārcēlās uz "Lielo dzintaru", saka: "Joprojām viss ir procesā, joprojām iejūtamies, un man liekas, tas, ka vēl viss nav līdz galam, ka vēl tiek meklēti risinājumi dažnedažādām problēmām, turpināsies diezgan ilgi."

"Ļoti ļoti nepierasti" mūziķiem joprojām šķiet arī oranži stiklotie logi jeb, pareizāk sakot, siena, jo tajā nav nevienas atveramas daļas. Līdz ar to iespējama tikai mākslīga vēdināšana, un viena no risināmajām problēmām ir gaisa mitrums vai, drīzāk, tā nepietiekamība, kas slikti ietekmē daļu instrumentu.

"Ar to visu joprojām tiek strādāts," saka Lalllo.

Taču paralēli pielāgošanās procesam notiek mēģinājumi, koncerti. Tieši par mēģinājumiem uztraukumu esot vismazāk, jo tie pārsvarā notiek lielajā zālē vai, ja mazāki sastāvi, – kamerzālē, pie kurām jau pierasts. Sarežģītāka ir iedzīvošanās sadzīviskā puse, teic Daina Vanaga. Tas gan vairāk attiecas uz mūziķiem, nevis administrāciju, kas apmetusies ēkas trešajā stāvā. Te atsevišķa telpa ir tikai grāmatvežiem un valdes loceklim Uldim Lipskim, kurš šobrīd devies uz kādu tikšanos ārpus "Lielā dzintara". Pārējo rakstāmgaldi kompakti izvietoti cits aiz cita garā pakavveida telpā gar koncertzāles oranžo stikla sienu. Arī šeit, tāpat kā mūziķu vai viesmākslinieku telpām, kas arī atrodas šajā stāvā, ir speciāli dizainētas mēbeles.

Nulles jeb pagrabstāvā atrodas LSO bibliotēka un noliktava.