Sākot ar 1.decembri, Rucavas tūrisma informācijas centrā "Centra dzirnavās" būs atvērta koktēlnieka Jāņa Žīmanta personālizstāde "Kalto lietu sapņi", kas tapusi sadarbībā ar Liepājas muzeju un Bernātu viesu nama "Sīpoli" mākslas galeriju, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare.

Izstāde "Kalto lietu sapņi" atklāj  pārsteidzošo Jāņa Žīmanta koktēlnieka plastikas virtuozitāti, tēlaino, latviešu un lietuviešu folklorā balstīto tēlu iztēli un prasmes darbā ar koku.

Šajā izstāde Jānis Žīmants koktēlniecības darbos apvieno māksliniecisku daudznozīmību ar sen Latvijā jau aizmirstiem un ikdienā vairs nepielietotiem zemes apstrādes un saimniecības darbarīkiem. Izstādi papildina arī Sandra Jūras dokumentālā filma, kas atklāj mākslinieka personību, dzīvesveidu, pasaules skatījumu un atspoguļo pašu mākslas darbu radīšanas procesu.

Jānim Žīmantam nav akadēmiskas mākslinieciskās izglītības. Taču, neskatoties uz grādu neesamību, viņa darbi guvuši profesionāļu atzinību un iemantojuši skatītāju mīlestību. Jānis Žīmants dzīvo savu vecvecāku mājās Rucavā, kur atrodas arī viņa koktēlniecības darbnīca. Mākslinieks ar pietāti izturas pret savu senču mantojumu, ģimenes vērtībām un bērnībā gūtajām atmiņām. Strādā ne tikai pie koka sīkplastikas darbiem, bet arī lielas formas darbiem, regulāri piedalās mākslinieku grupu vizuālās mākslas izstādēs, rīko personālizstādes Liepājas muzejā un citās izstāžu vietās Latvijā un Lietuvā.  

Rucavas tūrisma informācijas centrā vēl līdz decembra beigām aplūkojama arī Edgara Trankaļa fotogrāfiju izstāde "Rucavas novads no putna lidojuma". Tādējādi abu izstāžu ekspozīcijas ikvienam apmeklētājam piedāvā īsteni rucavniecisku un vietējo vērtību izceļošu gaisotni šī gada izskaņā.

Jāņa Žīmanta personālizstāde "Kalto lietu sapņi" Rucavas tūrisma informācijas centrā būs aplūkojama līdz pat 2022.gada sākumam.

Izstādes apmeklējums pieejams pieaugušajiem ar "Covid-19" vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic "Covid-19" testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda "Covid-19" vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.