Ceturtdien, 9. augustā, pulksten 18 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, notiks mākslinieces Daces Dēliņas-Lipskas izstādes "Sauceejas" atklāšana.

Kurzemes košā rota – suitenes ir gana šarmantas, lai par viņām runātu un domātu atkal un atkal, ik reizi pieskaroties citai dimensijai. Suitu gara spēks un unikālais pašsaglabāšanās instinkts, apvienojumā ar spožu krāsainību tērpos, mākslinieci savaldzināja pirms trim gadiem, kad radās pirmais impulss doties mākslas ekspedīcijās, lai iepazītu, izzinātu, atklātu un gleznotu.

Antropoloģiskie ceļojumi Daci Dēliņu-Lipsku aizveduši pie līdzīgām etniskām kopienām ar spēcīgām senām tradīcijām kaimiņos Igaunijā – setiem (Igaunijas dienvidaustrumos dzīvojoša neliela cilvēku grupa, kuri līdz mūsdienām palikuši uzticīgi senām paražām, saglabājuši tradicionālo apģērbu, valodu, pareizticību; slaveni ar īpašo dziedāšanas tradīciju – leelo)  un Kihnu salas iemītniekiem (Kihnu sala Igaunijā ar savu nošķirtību no pārējās teritorijas spējusi saglabāt gadsimtiem senas tradīcijas. Sens Kihnu mutvārdu folkloras mantojums ir kalevalas dziedājumi).

Tā arī Latvijas un Igaunijas simtgades gadā sajūtu pieredze pārtapusi laikmetīgā vēstījumā par nacionālās identitātes tēmu – gleznu ciklā "Sauceejas". Un sievu arhetipiskais tēls ir gana jaudīgs, lai uzņemtos saucējas lomu.

Dace Dēliņa-Lipska (1977) dzimusi Rīgā un pēc Latvijas Mākslas akadēmijas radoši strādājusi – no mīmistes operā līdz žurnālista darbam vairākos preses izdevumos, stila lapu veidošanai. Piedalījusies dažādos projektos, plenēros, izstādēs, veidojusi vairākas autorkolekcijas kā "Rožu pelni" (2001) un personālizstādes kā "Un Vilks" kopā ar Rasu Šulcu (2016). Ieguvusi humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā un šobrīd vadaizglītības programmu "Vizuālā tēla stils" Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā.

Mākslinieces darbi atrodas gan Liepājas muzeja kolekcijā, gan Ruckas mākslas rezidenču centrā, gan arī privātkolekcijās Latvijā, Itālijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā un ASV.

Izstādes atklāšanas pasākums – bez maksas. Informējam, ka izstādes atklāšanas laikā tiks veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.

Izstāde Liepājas muzejā būs skatāma no 9. augusta līdz 3. septembrim, informē Liepājas muzejpedagoģe Anita Urkauska.