Viens no martā gaidāmā 28. Liepājas starptautiskā zvaigžņu festivāla "brīnumiem" ir dziedātājas Maijas Kovaļevskas ierašanās, intervijā "Rietumu radio" sacīja festivāla rīkotājs, Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

"Viņai ir ļoti blīvs darba grafiks Eiropā, un tas, ka viņa ieradīsies, liecina, ka māksliniecei patīk ar mums sastrādāties," sacīja Lipskis.

Lipskis arī uzsver, ka Kovaļevska savu pirmo solo disku "Majesty" 2018.gada vasarā ierakstījusi tieši Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu, kurš pie diriģenta pults stāsies arī šī gada festivāla noslēguma koncertā.

Maija Kovaļevska šogad festivālā būs dzirdama divos koncertos. Festivāla noslēguma koncertā 14.martā viņa savā tradicionālajā repertuārā kopā ar orķestri atskaņos pasaules slavenu operu ārijas, savukārt dienu iepriekš, 13.martā – noktirnes un serenādes, sacīja Lipskis.

"Festivāliem mēdz būt tāda prakse – ja viņi noķer to ugunsputnu, tad viņu mēģina parādīt dažādos ampluā," sacīja Lipskis. "Tā bija viņas ideja, muzicēt vienā vakarā kopā ar latviešu pianistu no Čīles, Armandu Ābolu – viņi ir brālēns un māsīca, un, pēc Maijas teiktā, tieši Armands Ābols bijis iedvesmas avots, kura dēļ viņa izvēlējusies mūziķa karjeru. Un nekad iepriekš viņi kopā vēl nav uzstājušies vienā koncertā."

Tāpat, Lipskis uzsver festivāla atklāšanas koncertu, kurā gaidāms Ērika Ešenvalda skaņdarba "Arktikas vīzijas: Jūra" pasaules pirmatskaņojums, kas būs viņa arktiskās darbu sērijas jaunā versija saksofonam.

"Zvaigžņu festivāls ir platforma, kurā ļoti labi piestāv jaundarbu pirmatskaņojumi," sacīja Lipskis.

Vienlaikus, orķestra direktors atzīst, ka repertuārā jācenšas rast līdzsvaru starp jaundarbiem un pārbaudītām klasiskās mūzikas vērtībām.

"To zināmā mērā diktē arī "Lielā dzintara" zāles lielais sēdvietu skaits – mēs nevaram tik brīvi eksperimentēt kā nelielās zālēs," sacīja Lipskis. "Katrs no pirmatskaņojumiem vai neparastākas mūzikas atskaņojumiem ir pārdomāts un kļūst par notikumu. Ja mēs ar to nodarbotos katru mēnesi, kāds tur vairs notikums."

Gaidāmo Liepājas starptautisko zvaigžņu festivālu raksturojot kodolīgi, Lipskis stāsta: "Cenšamies kompaktajā piecu koncertu formātā ietvert ļoti daudz, demonstrēt nemainīgi labu gaumi un izcilību gan no izpildītāju puses, gan savas – orķestra – puses. Tādēļ centāmies ietvert lielu dažādību un bagātību."

Kā ziņots, ar pieciem koncertiem no 7.marta līdz 14.martam Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais nu jau 28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kurā piedalīsies izcilības no Brazīlijas, Čīles, Portugāles, Francijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas.