Piektdien, 4. septembrī, priekškars vērsies Liepājas teātra 114. sezonas pirmajai pirmizrādei – lietuviešu autora Marjus Ivaškeviča "Malыš".


Iestudējumam dots apakšvirsraksts "patiess stāsts vienā daļā", un Liepājas teātrī to uzvedis režisors Dmitrijs Petrenko. Iepriekš tas bija paredzēts kā Mazās zāles iestudējums.


Marjus Ivaškevičs ir viens no spilgtākajiem mūsdienu Lietuvas dramaturgiem, Latvijā labi zināms ir viņa "Izraidīto" iestudējums Dailes teātrī 2014. gadā.


Malыš" autors šajā reizē atgriezies pie Otrā pasaules kara notikumiem, kas ir fons cilvēciskām attiecībām. Uzstādījums ir tāds, ka 1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divu ģimeņu, kuras tikušas šķirtas, likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot kopā ar meitu.


"Šis būs iestudējums par cilvēku dabu – par spēju stāties pretī liktenim, strīdēties, uzminēt vai piemānīt to.


Cilvēki bieži vien ir tik ļoti pārņemti, darot lietas, kas viņiem nav pa spēkam, ka aizmirst par to, kas ir iespējamas

– mīlēt tos, kas ir blakus, rīkoties godīgi un nesavtīgi," tā režisors Dmitrijs Petrenko.


Izrāde notiek divās valodās – latviešu un krievu (un ar subtitriem). Taču, kā atzinis režisors, no viens puses viņam gribējies saglabāt autentiskumu, no otras – "abas valodas izvēlētas, lai saglabātu sajūtu par to, kas ir savs un kas – svešs."


Lomās skatītāji redzēs Kasparu Godu (Tēvs ), Ilzi Trukšāni (Silvija), Karīnu Tatarinovu (Nastja) un Mārtiņu Kalitu (Ļoņa).


Skatuves telpu iekārtojusi māksliniece Marija Ulmane un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, mūzikas autors – Reinis Ozoliņš, lugu no lietuviešu valodas tulkojusi Rasa Bugavičute-Pēce.


Kā iepriekš portālam irliepaja.lv stāstīja tētra mākslinieciskais vadītājs Herberts Laukšteins, sezonu sākt bija paredzēts ar Krievijas režisora Sergeja Zemļanska jaunu Nikolaja Gogoļa iestudējumu –"Spēlmaņi", taču "Covid-19" ierobežojumu un arī neskaidrās finansiālās situācijas dēļ šis plāns neīstenojās. Kā portālam sacīja teātra Literārās daļas vadītāja Zanda Borga, iecere nav atmesta, taču pārcelta uz nākamo gadu.


Tuvākās gaidāmās pirmizrādes – režisora Viestura Meikšāna M. Ļermontova "Dēmona" iestudējumam (3. oktobris) un Māras Ķimeles Ivana Viripajeva "Saviļņojuma" iestudējumam (17. oktobris). Abus iestudējumus bija plānots parādīt skatītājiem jau pavasarī, taču pandēmijas dēļ parāds abonentiem tiek atdots rudenī.