Trešdien, 18.novembrī, Liepājas muzejs un muzeja filiāle būs atvērti no pulksten 10 līdz 18, lai Latvijas dzimšanas dienā sniegtu iespēju liepājniekiem un pilsētas viesiem apmeklēt pamatekspozīciju un vairākas izstādes, tādējādi izzinot Liepājas un Latvijas valsts vēsturi un bagātinot šo dienu ar dažādiem iespaidiem mākslā, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Skangale.

Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 joprojām ir skatāma gan "Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā", kas stāsta par sarežģīto situāciju Latvijas valsts sākotnē, gan arī apmeklētāju iemīļotā ekspozīcija "Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs", kurā ikviens bez maksas var aplūkot 19. gadsimta Dienvidkurzemes etnogrāfijas liecības, sētas tradicionālo iekārtojumu, darba dzīvi, tautastērpiem.

Līdzās pamatekspozīcijai Liepājas muzejā šobrīd skatāmas arī vairākas izstādes. Apmeklētāji joprojām tiek aicināti doties neaizmirstamā piedzīvojumā, īpašā seansā apmeklējot izstādi "Dzīvās gleznas. Simbolisms", kur jaunās krāsās, skaņās un kustībā uzmirdz vairāk nekā 40 spilgtākās simbolisma laika gleznas. Izstādē redzami tādu latviešu vecmeistaru kā Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Johana Valtera u.c. autoru darbi.

Tāpat apmeklētājiem ir iespēja aplūkot ikgadējo Liepājas vizuālās mākslas izstādi, kurai šogad dots nosaukums "Tuvplāni". Šī izstāde ik gadu kopā pulcē Liepājas un apkārtnes māksliniekus un ir apliecinājums tam, ka Liepājas vizuālā māksla ir dzīvotspējīga un ir šodienas mākslas tradīciju un izpausmju atspoguļotāja.

Pastiprinātu skatītāju interesi paguvusi izraisīt arī nupat ierīkotā Rucavas koktēlnieka Jāņa Žīmanta izstāde "Kalto lietu sapņi", kurā mākslinieka redzējumā sniegts unikāls raksturs un tēls sen Latvijā aizmirstiem un nelietotiem Dienvidkurzemes zemes apstrādes un saimniecības darbarīkiem. Papildus šajā izstādē iespējams arī noskatīties režisora Sandra Jūras dokumentālo filmu par Jāni Žīmantu.

Savukārt Liepājas muzeja filiālē K. Ukstiņa ielā 7/9 joprojām var aplūkot izstādi "Dzīvesstāsti sarkanā terora ēnā", kas tapusi, godinot to cilvēku piemiņu, kuru dzīves un dzīvības tika upurētas, padomju varai ienākot Latvijā, kā arī cienot un novērtējot tos cilvēkus, kas uzdrīkstējās stāties pretī padomju režīmam. Izstāde ir izvietota visās muzeja filiāles pirmā stāva telpās, bet otrajā stāvā skatāma izstāde "Dzintars tuvplānā", kurā skatāmas 20. gadsimta otrās puses dzintaru rotas no Liepājas muzeja krājuma, ko lieliski papildina fotomākslinieka Andra Zēgnera lielformāta fotoattēli ar iedzintarojumiem.

Atgādinām, ka gan Liepājas muzejā, gan muzeja filiālē joprojām ir spēkā valstī noteiktie ierobežojumi: obligāti jāvalkā sejas maska vai vairogs, kā arī apmeklējums drīkst notikt tikai individuāli vai vienas mājsaimniecības locekļu sastāvā.