Trešdien, 13. septembrī, Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejs Kungu ielā 24 pasākuma "Dzejas dienas Liepājā 2023" ietvaros dziesminieka un stāstnieka Goran Goras izpildījumā izskanēja Imantam Ziedonim veltīta koncertprogramma "Goran Gora Ziedonī", portālu informēja Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Vēsturiskā nama pagalmā Goran Gora, īstajā vārdā Jānis Holšteins-Upmanis, viegli un gaiši izdziedāja dziesmas ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem un lasīja Imanta Ziedoņa dzeju.

Šis vakars, kas bija pulcējis kuplu klausītāju skaitu, bija kā vasaras siltā vēja pieskāriens. Goran Gora mūzika, apvienojumā ar Imanta Ziedoņa dzejas lasījumiem, aizveda gan augstumos, gan dziļumos. Koncertprogrammā izskanēja, gan zināmi skaņdarbi un dzeja, gan arī mākslinieks nolasīja nepublicētus Imanta Ziedoņa darbus, kā arī tika atskaņots Liepājas auditorijai vēl nedzirdēts skaņdarbs par to, ka dzīve bez mīlestības ir kā sauss ezers.

Ar taureņa vieglumu Goran Gora runāja par brīvību, dzejnieku solidaritāti, pretmetu Imantu Ziedoni, labo cilvēkos un izlaušanos no domu karceriem.

Imants Ziedonis (1933–2013) ir viens no latviešu izcilākajiem un visvairāk lasītajiem 20. gs. otrās puses latviešu dzejniekiem un publicistiem, īsās prozas žanra epifānija un literāro pasaku autors, arī kino scenāriju autors, aktīvs kultūras un sabiedriskais darbinieks. Ievērību guvis gan ar literārajiem darbiem, gan ar neparasto un spēcīgo personību. Imanta Ziedoņa daiļrade, izteikumi, dzīves stils, paustās idejas joprojām iemanto lielu interesi un rezonansi plašā mūsdienu sabiedrības daļā.

Dzejas dienas ir publisku dzejas lasījumu tradīcija, kas ik gadu notiek septembra pirmajā pusē. 2023. gada dzejas dienas Liepājā veidotas kā veltījums Imanta Ziedoņa 90 gadu jubilejai.