Līdz 13. septembrim Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā “Civita Nova” skatāma scenogrāfes un gleznotājas Kristīnes Abikas un fotogrāfa Māra Ločmeļa kopizstāde "Brazilvuds: Pirmā daļa".


Izstādes atklāšanā māksliniece Kristīne Abika izstāstīja leģendu, ko uzzinājusi no pāvilostnieka  Rolfa Jansona. Brazilkoka stāsts sākās pirms vairāk nekā 130 gadiem, kad rudens vētrā pie Ulmales uz akmeņiem uzskrēja franču burinieks “Le Tage”. Kuģis bijis ceļā no Haiti uz Liepāju, un


kravā tam bijis Krievijas cara galma vajadzībām paredzētais Brazīlijas sarkankoks.

Taču melnais, dzelzij līdzīgais koks nogrimis Baltijas jūras dzelmē, kur atrodas vēl šodien. Tomēr reizēm vētra izmet kādu fragmentu krastā, un tā Brazīlijas sarkankoks nonācis zvejnieku rokās, atklājot savas neparastās īpašības, piemēram, spēju, to vārot izdalīt mēļo krāsu toni. Arī izstādes centrālais eksponāts ir tieši šāds koka klucis. Tāpat var apskatīt ar sarkankoka skaidām iekrāsotu dziju, audumus, apgērbu. Savukārt fotogrāfs fiksējis, kā pats sacīja, mirkļu dinamiku un dramatismu, kad koka skaidas iekrāso ūdeni.


Brazilkoka sarkanās dzīvības sulas iedvesmotos darbus, paši autori definē kā mākslas un procesa dokumentāciju, un aicina ikvienu piedzīvot to klātienē abu kopizstādē.


Izstāde tapusi ar Liepājas Kultūras pārvaldes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.