SIA "Lielais dzintars" pārstāvji piektdien, 22.maijā, iepazīstināja ar iespaidīgo Liepājas koncertzāles atklāšanas programmu, kas iecerēta divu mēnešu garumā.

Kā preses konferencē pastāstīja koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskās programmas veidotājs Ints Dālderis, kopā ar Liepājas simfoniskā orķestra galveno diriģentu Atvaru Lakstīgalu viņš daudz domājis par to, kādai vajadzētu būt ieiešanai jaunajā koncertzālē.

"Koncertos jāskan tam, kas saistīts ar Liepāju, un Liepājas simfoniskajam orķestrim, kuram šī zāle būvēta, ir jābūt tam, kas tos atskaņos."

Taču, uzsvēra Dālderis, Liepāja neatrodas izolētā vietā, tā ir gan Kurzemes, gan Latvijas un Baltijas reģiona daļa, tātad jāskan arī šādai mūzikai, tāpat koncertzāle nebūtu bijusi iespējama bez Eiropas atbalsta, tāpēc programmā jābūt arī šai dimensijai.

"Negribējām visu saspiest vienā vakarā," kāpēc koncertzāles programma izvērsusies divu mēnešu garumā, skaidroja Dālderis.

 "Lielā Dzintara" atklāšanas svētki sāksies ar Kamerzāles un Eksperimentālās skatuves atklāšanas pasākumiem, kas norisināsies laikā no 16. līdz 25.oktobrim.

Lielās zāles atklāšanas koncerts notiks 6. un 7.novembrī, un tā programmu veidojis Atvars Lakstīgala. Pēc paša teiktā – daudz lūkojies Liepājas orķestra tradīcijās, sava skolotāja Imanta Rešņa pieredzē, kuram paticis izvilkt dienasgaismā aizmirstus un nezināmus skaņdarbus.

"Ejot viņa pēdās un pērnvasar ciemojoties Engelmaņu mājā, ar komponista atraitnes atļauju parakājos Agra Engelmeņa nošu skapītī..."

Tur Lakstīgala uzgājis pirmatskaņojamu darbu simfoniskajam orķestrim. "Nu jau tas ir izmēģināts, digitalizēts..."

Lielās zāles atklāšanas koncertā skanēs arī viens no "Liepājas koncertiem" – Ērika Ešenvalda (sperot pirmos soļus mūzikā, viņš konsultējies arī ar Agri Engelmeni) koncerts orķestrim ar klarneti (solo izpildīs Ints Dālderis).  

Tāpat atklāšanā skanēs viens no pasaulē zināmākajiem skaņdarbiem – Ludviga van Bēthovena 9.simfonija, kas jau pirms simts gadiem skanējusi arī Liepājā. Simfonijas beigu daļā komponists izmantojis savu iepriekš sacerēto "Odu priekam", kas kļuvusi par Eiropas Savienības himnu. "Līdz ar to simfonijas atskaņojums būs arī mūsu pateicība Eiropai."

Kopā ar Liepājas Simfoniskā orķestri atklāšanas koncertā uzstāsies starptautiski pazīstami solisti – Elizabete Strida (Zviedrija), Jovita Vaškevičūte (Lietuva), Mati Turi (Igaunija), Egils Siliņš, kā arī valsts akadēmiskais koris "Latvija", ar kuru kopā uzstāsies arī labākie Kurzemes kori.
 
Kā pastāstīja Dālderis, pirmais atklāšanas koncerts – 6.novembrī – atvēlēts plašai publikai, savukārt otrais, 7.novembrī, kurā skanēs tā pati programma, vairāk paredzēts dažādiem "Lielā dzintara" tapšanā iesaistītiem uzņēmumiem, institūcijām un organizācijām.

Atklāšanas koncerti arī ir visdārgākie no divu mēnešu maratonā iekļautajiem pasākumiem – to kopējās izmaksas ir 5000 eiro, tāpēc SIA "Lielais dzintars" arī nācies rīkot speciālu iepirkumu, skaidroja SIA "Lielais dzintars" valdes locekle Baiba Bože.

Dažādi koncerti, kuros uzstāsies spilgti solisti un izpildītājmākslinieki, "Lielā dzintara" zālēs turpināsies līdz pat gada beigām, informēja Ints Dālderis.

14.novembrī paredzēts opermūzikas koncerts "Zvaigznes atgriešanās", tajā uzstāsies pasaulslavenā operdziedātāja Marina Rebeka, kuras saknes saistītas ar Liepāju – dziedātājas vecvectēvs te bijis pareizticīgo priesteris.

18.novembrī "Lielajā dzintarā" savu 30 gadu jubileju atzīmēs, pēc Dāldera teiktā, profesionālākā Latvijas popa un roka grupa "Remix", bet 20.novembrī Lielo zāli iemēģinās baletdejotāji "Baleta zvaigžņu galā koncertā".

4.decembrī savu 70.gadskārtu "Lielajā dzintarā" svinēs diriģents Jēkabs Ozoliņš. Šajā koncertā Liepājas simfoniskais orķestris atskaņos Imanta Kalniņa 4.simfoniju tās oriģinālversijā, bet koncerta otrajā daļā skanēs Raimonda Paula melodijas.

Ziemassvētku priekšvakarā, 17.decembrī, plānots orķestra koncerts "Priecējiet un gavilējiet!", ko diriģēs igaunis Andress Mustonens. Savukārt 31.decembrī liepājnieki aicināti gan sagaidīt Jauno gadu "Lielajā dzintarā", gan noklausīties Atvara Lakstīgalas veidoto koncertu "Jaungads Brodvejā, Vestendā un Liepājā". Tajā skanēs pasaulslaveno mūziklu autoru Leonarda Bernstaina un Endrjū Loida Vēbera mūzika, ko izpildīs Liepājas orķestris un solisti – pianists Reinis Zariņš un dziedātāji Andris Ērglis un Endija Aleksandra.
    
Biļetes uz koncertzāles atklāšanas koncertiem jau pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.