Ceturtdien, 3.augustā, Liepājas muzejā savu skatāmo un aptaustāmo darbu personālizstādi "Plaisa" atklāja Agnese Matisone. Atklāšanā klāt bija arī Japānas vēstnieks ar kundzi.

Izstāde pulcēja ne vien lielu skaitu mākslinieces skolotāju, draugu, kolēģu, audzēkņu, bet klāt bija arī Japānas vēstnieks Latvijā Tošijuki Taga ar kundzi. Tas saistīts ar Agneses Matisones veiksmīgo dalību vēstniecības izsludinātajā konkursā par iespēju ilustrēt latviešu pasaku grāmatu "Par stirnu pārvērstā princese" – lielā konkurencē tika izvēlēts Agneses darbs, kas arī rotā grāmatas vāku. Vēlāk māksliniece radīja arī pārējās grāmatas ilustrācijas.

Agnese Matisone izstādes atklāšanā īpašus pateicības vārdus veltīja visiem saviem skolotājiem, sākot ar Ingu un Aivaru Kleiniem, beidzot ar profesoru Aldi Kļaviņu, no kuriem visiem viņa daudzko mācījusies, tāpat māksliniece  pateicās savai ģimenei.

Par izstādes koncepciju Agnese Matisone jau iepriekš teikusi: "Kaut arī uzskatu, ka mākslai ir jābūt noderīgai un jāveido tilti starp cilvēkiem, krastiem, tautām, dvēselēm; man nākas atzīt, ka šī procesa neatņemama sastāvdaļa diemžēl ir "Plaisa". Gan globāli, gan ikdienas dzīvē. Šajā dzīves un sapratnes posmā, man personīgi, galvenais ir nodot vēstījumu. Māksla ir līdzeklis, lai savestu kopā, nevis šķeltu. Mākslai jābūt noderīgai."

Šos vārdus māksliniece atkārtoja arī izstādes atklāšanā, aicinot ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt darbus. Doma par tā sauktajām taktilajām gleznām, radusies, atceroties par vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem. Aldis Kļaviņš savukārt īpaši uzteica mākslinieces smalkos grafikas darbus jeb punktiņzīmējumus, kuru radīšana prasa gan lielu darbu, gan laiku, piebilstot, ka tie apliecina – maģistra grāds iegūts pelnīti.

Viena no Agnese autoritātēm māksliniece Ilze Karlsone savukārt uzsvēra, ka izstādes darbi atspoguļo to autorei rakstūrīgo jūtgumu un emocionalitāti.

"Aiztikt drīkst nebaidīties" – šie trīs vārdi iedrošinās ikvienu izstādes apmeklētāju.