Līdz sestdienai, 30.septembrim, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē un Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā notiks Liepājas Ērģeļmūzikas festivāla koncerti.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē 28.septembrī pulksten 19 uzstāsies daudzkārt godalgotas lietuviešu mūziķes – ērģelniece Renata Marcinkute Lezjē un soprāns Asta Krikšķjunaite, 29.septembrī pulksten 18 pašmāju duets – ērģelniece Ilona Birģele un ģitārists Armands Alksnis, savukārt 30.septembrī pulksten 18 Liepājā un 28.septembrī pulksten 18 Kuldīgā muzicēs ērģelnieks no ASV Džeimss D.Hiks, informē "Via Cultura" valdes priekšsēdētāja un festivāla direktore Dace Bluķe.

Koncertā "Satikšanās" ceturtdien, 28.septembrī pulksten 19 Liepājā Sv. Trīsvienības katedrālē ar Liepāju un tās slaveno vēsturisko instrumentu tiksies divas izcilas lietuviešu mūziķes, kas ieguvušas visaugstākos savas valsts apbalvojumus mūzikā, kā arī starptautisku atzinību – ērģelniece Renata Marcinkute Lezjē un soprāns Asta Krikšķjunaite. Lezjē koncertē gan kā soliste, gan dažādos kamersastāvos, gan kopā ar simfoniskajiem un kamerorķestriem. Viņa regulāri tiek aicināta uzstāties ērģeļfestivālos visā pasaulē, ir pazīstama kā daudzu starptautisku ērģelnieku konkursu žūrijas locekle. 2015. gadā mūziķe ieguva Lietuvas prezidentes D. Grībauskaites balvu par ieguldījumu Lietuvas kultūrā.

Savukārt Astas Krikšķjunaites repertuārā ir vairāk kā 80 operu lomu un vairāk kā 300 kamerdarbi. Viņas skatuves partneru vidū ir Jehudi Menuhins, Mstislavs Rostropovičs, Pauls Megi, Anderss Mustonens, Kšištofs Pendereckis, Juozs Domarks, Sauļus Sondeckis, Modests Pitrens u.c. Soliste ir izlaidusi vairākus audio un video ierakstus, tajā skaitā BBC (Lielbritānija). Duetā abas mūziķes atskaņos J.S. Baha, K.M. Čurļoņa, B. Dvarjona, V.A. Mocarta, R. Dubras un G. Forē skaņdarbus.

Piektdien, 29.septembra vakarā turpat Sv. Trīsvienības katedrālē pulksten 18 ērģelniece Ilona Birģele kopā ar elektriskās ģitāras virtuozu Armandu Alksni, atzīmējot kompnista Uģa Prauliņa jubileju, atskaņos viņa koncertu elektriskai ģitārai un ērģelēm "Dialogi". Armands Alksnis daudziem pazīstams kā kādreizējais slavenās grupas "Credo" ģitārists, kurš joprojām ierindojas starp Latvijas labākajiem sava amata brāļiem. Līdzās ģitāras spēlei, Alsknis ir arī dziesmu un instrumentālo skaņdarbu autors, ko varēs dzirdēt koncertā Liepājā. Ilona Birģele regulāri muzicē Rīgas Domā un visā Latvijā, atskaņojot solo programmas. Sadarbojas ar koriem un ievērojamiem solistiem Latvijā un ārpus tās. I.Birģele vada vairākus nozīmīgus projektus, kuru mērķis – popularizēt un attīstīt ērģeļmākslas kultūru Latvijā.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem un invalīdiem ir atlaides.

Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos portālos twitter.com/ViaCulturaLv, draugiem.lv/viacultura/ un facebook.com.