Piektdien, 15.novembrī, pulksten 19 Liepājas teātrī vērsies priekškars pirmizrādei – Dž.Dž.Džilindžera iestudējumam „Sasodītais sarkanais mēness”.

Lai gan teātris pieteicis iestudējuma žanru kā „traģikomēdiju”, vērojot mēģinājumu, aktieru grims, tērpi, spēles veids un darbības vieta raisa asociācijas ar mēmā kino pirmsākumu stilistiku vai jaunāko laiku komisko šausmu seriālu „Adamsu ģimene”.

Redzams, ka kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un scenogrāfs Kristians Brekte rūpīgi pastrādājuši, lai stils būtu izturēts.

Iestudējumam palīdzējuši tapt arī horeogrāfe Liene Grava un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Režisors Dž.Dž.Džilindžera izrādi veidojis pēc Bertolda Brehta otrās lugas „Bungas naktī”, ko viņš sarakstīja 1919.gadā, būdams tikai divdesmit gadus vecs. Kad pāris gadus vēlāk luga piedzīvoja pirmizrādi, tās autors kļuva slavens, saņēma nozīmīgu balvu, un kritika atzina, ka Brehts „vienā naktī ir mainījis vācu literatūras seju”.

Džilindžers izrādei devis nosaukumu „Sasodītais sarkanais mēness”.

Lugu pēc Liepājas teātra pasūtījuma tulkojis Ingus Liniņš, jo iepriekš tā Latvijā nav uzvesta.

Lugas darbība sākas kāda janvāra naktī, kad Anna, vecāku mudināta, piekritusi kļūt par turīgā Murka sievu. Bet – pie debesīm parādās sarkans mēness un pie durvīm klauvē kāds pagātnes rēgs...

Skatītājiem atkal būs iespēja interesantās lomās skatīt jau agrāk sastaptu „komandu” – Inesi Kučinsku, Egonu Dombrovski un Kasparu Godu, kuriem šoreiz pievienojies Edgars Pujāts un jaunie – Anete Berķe un Gatis Maliks, Signe Ruicēna.

Jau rakstījām, ka Anete Berķe par Annas lomu saka: „Esmu ļoti iemīļojusi šo lomu un esmu režisoram ļoti pateicīga par iespēju iemiesoties Annas Bālikes tēlā, kura nonākusi tik neapskaužamā situācijā. [..] Anna ir neparasta meitene, vairāk sapņotāja un spontānas rīcības cilvēks, tādēļ vēl joprojām esmu procesā, lai noķertu viņas domāšanu, vizuālo izskatu un darbību. Šī loma man būs kā veltījums maniem vecvecākiem, īpaši vecvecmātei, kuru arī sauca Anna. Arī viņa pēc Otrā pasaules kara bija nonākusi līdzīgā situācijā, taču viss beidzās laimīgi.”