No 16. oktobra līdz 9. novembrim Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē skatāma mākslinieka Jāņa Gunāra Kalnmaļa gleznu izstāde „Saules izgaismotais dārzs”.

Tā ir ražīgā aizputnieka Jāņa Gunāra Kalnmaļa 75. jubilejas gada noslēdzošā un visplašākā izstāde. Jūlijā, reizē ar plenēra „Liepājas marīna” pirmo dienu, „Promenade Hotel” galerijā Kalnmalis atklāja izstādi „Neringa”, kurā rādīja plenērā Lietuvā tapušos darbus.

Savukārt ziemā ar vienu no savām lielākajām kolekcijām – 58 Eiropas un Marokas pilsētu skatiem – mākslinieks Pēterbaznīcā kuplināja Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu.

Katra no tām ir atšķirīga – ar pavisam citām tēmām, žanriem, jo māksliniekam netīk atkārtošanās.

Liepājas muzejā Kalnmalis izstādījis viņam raksturīgajā, bet citiem nezināmajā autortehnikā veidotās krāšņās eļļas gleznas.

Reizē ar izstādi ceturtdien, 16.oktobrī, Liepājas muzejā tika atvērts arī mākslinieka daiļradei veltīts katalogs, kas tapis ar uzņēmēja Aivara Millera atbalstu.

„Šajā izstādē mana pamattēma ir saules gaisma. Es labprāt gleznoju brīvā dabā un tieši saulains, karsts laiks gleznojot iespaido mani visvairāk. Saulainā laikā krāsas iegūst spilgtumu, krāsainību, gaismas un ēnas kontrastus,” katalogā saka pats mākslinieks.

Profesors Aldis Kļaviņš kataloga ievadā raksta: „[..]Jānis Gunārs Kalnmalis tomēr ir savrupnieks, kurš Latvijas vārdu nes pāri valsts robežām, kā profesionālis ar fascinējošu, ekspresīvu un sūrā darbā izstrādātu autortehniku, kas pārsteidz skatītāju ar krāšņiem krāsu izvirdumiem, kuru nokļūšana uz gleznojamās virsmas ir drīzāk uzminama, nekā racionāli izprotama.”

Arī izstādes atklāšanā klāt bija Kalnmaļa draugi, kolēģi, mākslas cienītāji un labvēļi ne tikai no Liepājas vai Aizputes, kur jau daudzus gadus mākslinieks dzīvo, bet arī lietuviešu mākslinieks Arvīds Kašausks un Somijas galerijas „Ars Arrakoski” īpašnieks, krievu mākslinieks Nikolajs Sokolovs, kurš bija atvedis krievu valodā izdotu Kalnmaļa darbu katalogu, solot to drīzumā arī somu valodā.

Sveicēju vidū bija arī Aizputes mērs Aivars Šilis.

Sveicot mākslinieku ar grandiozo izstādi, ne viens vien izteica apbrīnu par to, ka savā vecumā Kalnmalis spēj gan gleznot, gan nest, celt, vest un izstādīt savus darbus.

Uzziņa
Jānis Gunārs Kalnmalis

Dzimis 1939.gada 20. jūnijā Rīgā. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas figurālās glezniecības klasi pie Latvijas mākslas klasiķiem Eduarda Kalniņa, Leo Svempa, Induļa Zariņa. Izstādēs piedalās kopš 1967. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs – kopš 1979. gada.

Darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas un Krievijas mākslas fondos, kā arī privātkolekcijās Eiropas valstīs, Amerikā un Austrālijā. Personālizstādes norisinājušās daudzās Latvijas pilsētās, kā arī Somijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Luksemburgā un Nīderlandē. Piedalījies starptautiskajos mākslinieku plenēros Luksemburgā un Polijā. Veiksmīga sadarbība vairāku gadu garumā izveidojusies ar galeriju „Ars Arrakoski” Somijā.

Jubilejas izstādes atklāšana (Aizputes TV sižets)