Savu astoņdesmito dzimšanas dienu sagaidot, mākslinieks Jānis Gunārs Kalnmalis rīko izstādes Liepājā, Jūrmalā un Aizputē.

Īsts krāsu okeāns vai varbūt orkāns, kas ārdās izstāžu zālē tāpat, kā mākslinieks, kas "uzliek molbertu savā garāžā un ārdās" (Aldis Kļaviņš), ir Kalnmaļa izstāde "Atskats" Liepājas muzejā, kurā skatāmi vairāk nekā četrdesmit darbi.

Kāpēc "Atskats"? Tāpēc, ka šī varbūt ir pēdējā izstāde, ko rīkoju, jo pietiek, bez liekām emocijām atzīst izstādes autors – aizputnieks, gleznotājs Jānis Gunārs Kalnmalis.

"Es uzskata, ka tas ir mans darbs, esmu profesionāls mākslinieks – to esmu mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Glezniecības fakultātē Mākslas Akadēmijā, izstādē es varu parādīt, ko daru," par to, kāpēc vispār rīko izstādes, saka Kalnmalis.

Kalnmalis ir viens no retajiem gleznotājiem, kam nav cita darba un kas maizi un varbūt pat mazlietiņ sviesta uz tās var nopelnīt, gleznojot. Turklāt Kalnmalis ir ne vien profesionāls, bet arī ražīgs mākslinieks, tāpēc darbi krājas, un gribi vai negribi ir jāmeklē telpas, kur tos parādīt. Tieši parādīt, nevis pārdot, jo, kā atzīst mākslinieks, izstādēs viņam neviens darbs nav nopirkts. Jā, dažreiz ir iegūti kontakti, kas vēlāk noder, bet tas arī viss.

"Kādreiz man bija garāža, bet tā ir likvidēta un visi stūri piebāzti ar gleznām," atzina mākslinieks, neslēpjot, ka tā ir liela dilemma – gleznot vai ne, jo ir jādomā, ko pēc tam ar "bildi" iesākt.

"Valsts pasūtījumu nav, vienīgi dažreiz no Rīgas atbrauc kāds mākslas kolekcionārs. Gleznotāju arī ir daudz, konkurence liela, un nav tik viegli dzīvot tikai no glezniecības," atzina Kalnmalis.

Runājot par Kalnmaļa darbiem, ar kuriem tagad piepildīta arī Liepājas muzeja lielā izstāžu zāle, mākslinieka kolēģis, gleznotājs un Liepājas Universitātes profesors Aldis Kļaviņš atzina, ka tie ir "kā vakar uzgleznoti" un tie "nekad nenosūbēs".

Augstas klases meistars – tā saka arī mākslinieks Aivars Kleins, kura rīkotajos plenēros arī Kalnmalis ir piedalījies, uzturēdams akadēmiskas glezniecības tradīciju un striktos kritērijus.

"Būtu labi, ja beidzot, pēc tik daudziem gadiem pilsētas pašvaldība saprastu, ka Aizputei ir nepieciešama Jāņa Kalnmaļa galerija – kārtīga, liela galerija, vai bijušajā atslēgu fabrikā vai pilnīgi jauna uzcelta," izstādes atklāšanā rosināja Aldis Kļaviņš.

Ideja patika arī pašam Kalnmalim, un, kā pastāstīja mākslinieks, šādu domu jau reiz izteikusi viņa tuva draudzene, eksministre Ingrīda Circene, taču "ar to viss beidzās, ar ideju vien ir par maz".

Izstāde Liepājas muzejā atvērta līdz 30.jūnijam. Nākamās nedēļas vidū Kalnmalis atklās savu darbu izstādi Jūrmalas muzejā, bet gada nogalē – savās mājās, Aizputē.