Latvijas Zinātņu akadēmijas apbalvoto 2015.gada 11 izcilāko zinātnisko pētījumu autoru vidū ir arī Jānis Krastiņš, grāmatas "Liepāja.Jūgendstila arhitektūra” autors.

Jānis Krastiņš apbalvots, jo izpētījis līdz šim pilnīgi neapzinātu Latvijas kultūras mantojuma vērtību – unikālo jūgendstila arhitektūru Liepājā. Pētījums devis iespēju uzrakstīt Liepājas pilsētbūvnieciskās attīstības vēsturi, noskaidrot daudzu iepriekš nezināmu arhitektu radošo mantojumu un apzināt vismaz 120 Liepājas ēku arhitektonisko un kultūrvēsturisko vērtību, kā arī Liepājas jūgendstila vietu pasaules kultūras vērtību uzkrājumā.

Apbalvoti vidū ir arī teātra kritiķe Guna Zeltiņa, kas veica pētījumu par angļu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra daiļradi un viņa darbu interpretācijām teātrī, sākot no 16.gadsimta angļu teātra pieredzes līdz Baltijas mūsdienu režisoru interpretācijām.

Apbalvoto vidū ir 12 akadēmiķi, kas veikuši Eiropā vienīgo gremošanas sistēmas audzēju profilakses pētījumu; akadēmiķi, kas strādāja pie selēnu saturošu pretvēža zāļu atklāšanas; akadēmiķu grupa, kas strādāja pie jaunu metožu izstrādes nelineāro optomagnētisko rezonanšu izmantošanai vāju magnētisko lauku mērīšanai; akadēmiķi, kas izstrādājuši jaunus katalītiskus procesus biomasas konversijai degvielās.

Apbalvoti Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta akadēmiķi, kas sadarbībā ar AS "Sidrabe" izstrādāja jaunu tehnoloģiju un radīja daudzfunkcionālu iekārtu vakuuma pārklājumu iegūšanai; kā arī akadēmiķu grupa, kas izstrādāja inovatīvu procesu kurināmo granulu ieguvei ar uzlabotām īpašībām.

Tāpat apbalvoti akadēmiķi, kas izstrādāja ar šķiedrvielām bagātinātas graudaugu pārslas (reģistrētas ar preču zīmi "Milzu!") un atrada optimālu risinājumu, kā izejvielās saglabātu vērtīgās uzturvielas, un izstrādāja tehnoloģiju, lai izgatavotu augstas kvalitātes produktu.

Apbalvots arī Vadims Mantrovs, kurš pētījis teorētiskos un praktiskos ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aspektus Eiropas tiesību kontekstā un analizējis likumdošanas iniciatīvas, kā arī iespējamos attīstības virzienus Eiropas Savienības ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu regulējumā.

Tāpat godināta un apbalvota akadēmiķu grupa, kas izstrādāja jaunu iespēju precizēt astronomisko objektu sastāvu un hronoloģiju, modelēt astrofizikā iegūtos spektrus un būtiski uzlabot zvaigžņu un galaktikas sastāvā esošo elementu izplatības noteikšanu, precizēt astronomisko objektu hronoloģiju.

Ar Zemkopības ministrijas Atzinības rakstu apbalvota doktore Sandija Zēverte-Rivža, kas sagatavoja rakstu krājumu "Ziemeļu skatījums uz ilgtspējīgu lauku attīstību".