Trešdien, 27.martā, Centrālās Zinātniskās bibliotēkas zālē pulcējās kādreizējā tiesneša un literāta Antona Kreica talanta cienītāji, lai atvērtu autora divdesmito grāmatu.

Kā jau vēsta virsraksts – „Ar svešiem ieročiem par svešu valstu interesēm” – grāmata ir par traģisku posmu latviešu tautas vēsturē – Otro pasaules karu, kurš skatīts kara dalībnieka, bijušā frontinieka acīm. Savdabīgi interesantu to padara arī skatījums no frontes ierakumu „otrās puses”, jo Latgalē augušais autors, pretstatā lielajam vairumam kurzemnieku, cīnījies nevis vācu izveidotā Latviešu leģiona, bet gan Sarkanās armijas rindās.

Grāmatā uzsvērta īpašā latviešu tautas traģēdija, kas karā vienas ģimenes piederīgos nostādīja dažādās frontes pusēs. Šis rūgtais biķeris negāja garām arī Kreicu ģimenei. Autora vecāko brāli paspēja mobilizēt vācu armijā, bet viņu, nedaudz jaunāko, 1944.gada jūlijā iesauca Latvijas teritorijā atkal ienākusī padomju armijā, un kara beigās iznāca karot pret saviem tautiešiem, kas aizstāvēja Kurzemes cietoksni.

Politiskos un ideoloģiskos jautājumus, Antons Kreics tikpat kā pilnībā apgājis, un uz karu skatās no vienkārša karavīra, lielvaru izraisītā kara upura, latvieša un vienkārša cilvēka pozīcijas.

Tieši šo aspektu grāmatas atklāšanā novērtēja arī vēstures zinātņu doktore Ārija Kolosova, kura teica, ka šāda veida atmiņu literatūra iekļaujas ļoti būtiskā vēstures zinātnes nozarē – sociālajā vēsturē, ko veido atsevišķu cilvēku piedzīvotais un subjektīvās atmiņas. Kolosova uzskata, ka šādu atmiņu fragmentus dodot lasīt skolēniem, var emocionāli daudz iedarbīgāk panākt izpratni par būtiskiem vēstures notikumiem.

Grāmatas atklāšanā, fragmentus no tās lasīja aktieri Aivars Kalnarājs un Aivars Zūzāns. Savukārt, autora ilggadīgajam kolēģim, arī pensionētam tiesnesim Aivaram Vīnkalnam, kurš ir grāmatas redaktors, netrūka vārdu, kavējoties atmiņās par autoru, un pārējām deviņpadsmit viņa sarakstītajām grāmatām.