Piektdien, 12. septembrī, Liepājas teātris atklās savu 108. sezonu, aicinot skatītājus uz vēl nebijušu iestudējumu teātra vēsturē – kustību izrādi, kas veidota pēc Raiņa lugas „Indulis un Ārija”.

Versiju bez vārdiem radījis horeogrāfs un režisors Sergejs Zemļanskis, kostīmus un scenogrāfiju – Maksims Obrezkovs, bet oriģinālmūziku – Pāvels Akimkins. Induļa un Ārijas lomās iejutīsies aktieri – Mārtiņš Kalita un Laura Jeruma.

Aktieru trupai šis iestudējums ir liels izaicinājums, jo šādā izteiksmes formā viņi vēl nekad nav strādājuši, bet kā uzsver Jeruma:  „Lai arī darba stundas ir garas, ir patīkami strādāt tik radošā atmosfērā. Šajā izrādē nav lielu un mazu lomu, ikvienam ir sava vieta un ikviens ir svarīgs. Strādājot, esmu atklājusi sevī daudz jaunu emociju, katru reizi esot uz skatuves, pār muguru skrien skudriņas. Esam gatavi emocijas nodot arī skatītājiem.”

Iestudējuma darbība risinās kuršu brīvības cīņu laikā 13. gadsimtā, kad viņus vēlas pakļaut gan vācieši, gan lietuvieši. Kara apstākļos uzplaukst kuršu vadoņa Induļa un vācu bruņinieku vadoņa meitas Ārijas mīlestība, kurai jāstājas pretī tautu naidam, karam, aizspriedumiem un atšķirīgajai reliģijai. Izrādes tapšanas procesā radošā trupa apmeklēja arī Embūti, lai labāk iepazītu vietu, kur pēc leģendas notikuši lugā attēlotie notikumi.

„„Indulis un Ārija” ir ļoti laba luga, un pret to izturos ar ļoti lielu cieņu un atbildību,” stāsta Zemļanskis. „Stāsts ir ļoti nopietns, daudzslāņains un rosinās domāt par sevi un notiekošo. Un, lai gan iestudējumā svarīgu lomu ieņem reliģiskie aspekti, šī izrāde galvenokārt ir par spēku un mīlestību – kur vīrietis ir spēks un sieviete – mīlestība. ”

Iestudējumā piedalās arī aktieri – Rolands Beķeris, Anete Berķe, Egons Dombrovskis, Everita Pjata, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Signe Ruicēna, Gatis Maliks, Edgars Ozoliņš, Leons Leščinskis, Anita Kvāla, Kaspars Gods, Kaspars Kārkliņš, Jānis Dreiblats, Inese Kučinska.

Iestudējums tapis, pateicoties iegūtai prēmijai radošajā konkursā „Modini kanonu! Rainis un Aspazija”, kuru 2014. gada pavasarī organizēja Latvijas Rakstnieku savienība, Latvijas Teātra darbinieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Memoriālo muzeju apvienība. To finansēja VKKF un Latvijas Republikas Kultūras ministrija.