Septembra beigās Veselības ministrija plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmei noteikumu projektu, ar kuru tiktu aizliegta frī kartupeļu un cīsiņu iekļaušana skolu
ēdienkartēs.

Kā šodien raksta laikraksts „Diena”, jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās slimnīcās un sociālajās institūcijās.

Liepājas izglītības pārvaldes uztura speciāliste Vija Udarska portālam apliecināja, ka „tā nebūtu liela traģēdija, jo Liepājas skolu ēdienkartē cīsiņi iekļauti ļoti reti, ne biežāk kā reizi mēnesī”. Udarska arī atzina, ka nav īsti labi, ka šie neveselīgie gaļas izstrādājumi joprojām pieejami izglītības iestādēs, jo īpaši bērnudārzos.

Veselības ministrijas izstrādāto noteikumu projektu atbalsta arī izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija.

Pēc Udarskas teiktā cīsiņu nav vienīgi pirmklasnieku ēdienkartē, un tā tas ir jau kopš 2008.gada. Savukārt frī kartupeļi izslēgti no skolēnu brīvpusdienu un komplekso pusdienu ēdienkartes jau iepriekš. Frī gan esot nopērkami brīvā pārdošanā skolu bufetēs, bet šo iespēju izmantojot galvenokārt vidusskolēni.

Ja valdība līdz gada beigām apstiprinās jaunos noteikumus, tad skolēniem galdā vairs netiks celti desu izstrādājumi, frī kartupeļi, kečups, majonēze.