''Rimi'' veselīgas ēšanas kustības ''Aikāgaršo'' šefpavārs Normunds Baranovskis šodien sāk bezmaksas pavārkursu tūri pa Latvijas skolām. Viņu gaida arī Liepājā.

Akcija paredzēta, lai veicinātu Latvijas skolēnu izpratni par sabalansētu uzturu, kā arī parādītu to, ka ēst gatavošana var būt vienkārša, savukārt veselīgs uzturs - garšīgs, mazumtirdzniecības uzņēmuma.

Pirmā ēst gatavošanas meistarklase notiks pulksten 11.20 Valmieras Valsts ģimnāzijā, kas vienlaikus ir arī Baranovska absolvētā skola, aģentūru LETA informēja Ilze Meirupska, "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" koordinatore, raksta LETA.

Pavārkursu laikā ''Aikāgaršo'' šefpavārs 7. un 8.klases skolēniem mācīs gatavot veselīgu un gardu ēdienu, tādējādi ar atraktīvu uzdevumu palīdzību rosinot jauno valmieriešu interesi par veselīgiem produktiem un to priekšrocībām.

Patlaban ''Aikāgaršo" šefpavāra Baranovska vadītajām ēstgatavošanas meistarklasēm jau pieteikušās vairāk nekā 70 skolas no visas Latvijas. Visbiežāk šefpavāru pie sevis vēlas redzēt skolēni no Rīgas un Pierīgas - Salaspils, Ikšķiles, Garkalnes, Olaines u.c. Tāpat aktīvu interesi par veselīgu uztura meistarklasēm izrāda jaunieši no citu Latvijas reģionu pilsētām - Liepājas, Cēsīm, Priekules, Vidagas, Kuldīgas, Bauskas un citiem.

Kā liecina konkursa pieteikuma anketās norādītā informācija, Latvijas jaunieši ir īsti saldummīļi - visbiežāk skolēni kopā ar Baranovski vēlas pagatavot kādu no saldajiem ēdieniem. Tieši tāpēc meistarklases ''Aikāgaršo'' pavāram būs īsts izaicinājums - viņa uzdevums būs parādīt skolēniem, ka arī saldie ēdieni var būt veselīgi, ja vien atbilstoši pagatavoti. Tāpat kopā ar ''Aikāgaršo'' jaunieši vēlas iemācīties gatavot arī netradicionālus ēdienus - lazanju, suši, gaspačo zupu u.c. Turklāt skolēni izrāda interesi ne tikai par jaunām receptēm un veselīga ēdina pagatavošanas prasmēm, bet arī labprāt vēlētos apgūt, piemēram, plāno pankūku gaisā mešanas iemaņas un trenēt savu veiklību dārzeņu sagriešanā, lai ar virtuves nazi spētu rīkoties kā īsti šefpavāri.

"Jau patlaban ar nepacietību gaidu tikšanos ar Latvijas skolēniem, lai meistarklasē jauniešiem parādītu, ka veselīgs ēdiens var būt arī garšīgs un ātri pagatavojams. Tāpat esmu pārliecināts, ka arī es pats varēšu ļoti daudz ko iemācīties no jauniešiem - gan katra reģiona skolēnu iecienītāko ēdienu receptes, gan novada tradicionālos ēšanas paradumus, kas pavisam noteikti atšķiras no rīdzinieku ēdienkartes," saka ''Aikāgaršo'' šefpavārs Baranovskis.

''Aikāgaršo'' šefpavāra meistarklasēm aicināti pieteikties 6. - 8.klašu skolēni līdz pat 15.martam, aizpildot anketu ''Rimi'' mājaslapā ''Aikāgaršo" sadaļā ''www.rimi.lv/aikagarso''. Tajā nepieciešams norādīt, kāpēc skolēni vēlas piedalīties ''Aikāgaršo'' veselīga uztura meistarklasēs, kā arī pievienot nelielu aprakstu ar ēdienu, kuru jaunieši vēlētos pagatavot kopā ar šefpavāru. Pie tiem skolu jauniešiem, kuri būs sagatavojuši visinteresantākos pieteikumus, viesosies ''Aikāgaršo'' šefpavārs Baranovskis, lai klātienē kopā ar skolēniem gatavotu veselīgus gardumus un dalītos padomos, kā uzturā iekļaut sabalansētas un pilnvērtīgas maltītes. Ēst gatavošanas apmācības plānotas notiks mājturības stundu ietvaros visa mācību gada garumā un būs noderīgas kā meitenēm, tā puišiem.

''Aikāgaršo'' ir mazumtirdzniecības uzņēmuma Latvijā ''Rimi" iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt savus ēšanas paradumus un priekšroku dot veselīgam uzturam. Turklāt ne tikai ēst veselīgi, bet arī spēt atšķirt veselīgus produktus no visa kopējā pārtikas produktu piedāvājuma, iemācīties gatavot veselīgi, kā arī uzlabot savu pašsajūtu un veselību. Veselīgas ēšanas kustības ''Aikāgaršo'' uzdevums ir panākt, ka turpmāko gadu laikā Latvijas iedzīvotāji maina savus ēšanas paradumus, savā ēdienkartē iekļaujot veselīgus un garšīgus ēdienus un izvēloties veselīgu, daudzveidīgu un pilnvērtīgu uzturu.

Vairāk par ''Aikāgaršo'' aktivitātēm iespējams uzzināt ''www.rimi.lv/aikagarso''.