Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē paveikts darbs pie ērģeļu reģistra dokumentācijas un konservācijas, kas ir solis pretī ērģeļu restaurācijai.

Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds informē, ka no šā gada 13.maija līdz 31. augustam ar Kultūras pārvaldes atbalstu realizēts projekts "Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu reģistra Fagott 16 stabuļu dokumentācija un konservācija".

Projekta ietvaros tika notīrītas un sakārtotas detaļas, sagatavots materiāls, kurā apkopota detaļu esamība, materiāli un uzraksti, kā arī sagatavota foto dokumentācija. Tā atklāja vairākas nozīmīgas vēsturiskas pārbūves ērģelēs, kā arī apliecināja, ka neviens no slavenā ērģeļu būvētāja Heinriha Andreasa Konciusa reģistriem nav pazudis, bet tie laika gaitā piedzīvojuši dažādas transformācijas.

Dokumentācijas darbus veica „Melbārža mūzikas instrumentu darbnīca”.

Kā atzinis ērģeļu eksperts Mikus Dzenītis: "Darbs paveikts rūpīgi, reģistrējot visas saglabājušās detaļas. Šis atklājums paver iespēju atjaunot būtiskus Heinriha Andreasa Konciusa ērģeļu reģistrus. Dokumentācija pierādījusi, ka ir pietiekams daudzums informācijas, lai to īstenotu."

Domājot par tālākajiem soļiem pie ērģeļu restaurācijas, būtu būtiski apzināt visu pieejamo vēsturisko informāciju par instrumentu, kā arī paralēli veikt praktiskus darbus pie ērģeļu atjaunošanas.

Uzziņa

Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas būvniecība sākta 1742.gadā. Baznīca iesvētīta 1758.gada 5.decembrī. Dievnams glabā daudzas mākslas un kultūrvēsturiskās vērtības, tostarp unikālu instrumentu – pasaulē lielākās ērģeles ar mehānisko traktūru.

Ērģeles no 1773. līdz 1779.gadam būvējis viens no tā laika slavenākajiem meistariem Heinrihs Andreass Konciuss.