Sestdien, 5. novembrī, pulksten 18 teātrī pirmizrādi piedzīvos sezonas otrais jauniestudējums – amerikāņu dramaturģes Annas Zīgleres lugas "51. fotogrāfija" iestudējums Lauras Grozas-Ķiberes režijā.

Iestudējumā, kurai režisore devusi žanrisko apzīmējumu – kādas sievietes stāsts un kas vēsta par reāli dzīvojošu personu – angļu zinātnieci – bioķīmiķi Rozalindu Franklinu, kura savu mūžu veltījusi DNS struktūras atklāšanai, galveno lomu atveido aktrise Inese Kučinska, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

"Anna Zīglere man ir atklājums. Dramaturģe ir radījusi analītiski precīzu lugu, kuru spējusi piepildīt ar juteklisku un emocionālu saturu," par lugas autori saka režisore. "Luga ir biogrāfiska, taču mūsu galvenais uzdevums izrādē nav izstāstīt R. Franklinas dzīvi. Svarīgākais lugas konflikts slēpjas faktā, ka ne vienmēr starp ģeniālu prātu un cilvēciskajām kvalitātēm var likt vienlīdzības zīmi. Jo, lai cik arī talantīga būtu Rozalinda, viņas lielākā traģika paradoksāli slēpjas nepārliecinātībā par sevi un nespējā rast sadarbību ar apkārtējiem," viņa papildina. Arī I. Kučinska atzīst, ka "ģēniji bieži vien ir sarežģīti cilvēki," tāpēc iejušanās R. Franklinas tēlā aktrisei ir izaicinājums.

Izrādes darbība notiek improvizētā ķīmijas laboratorijā, tāpēc, lai radītu nepieciešamo atmosfēru, strādājot pie iestudējuma, aktieri ir ielūkojušies arī molekulārās virtuves noslēpumos. Tās varoņi – zinātnieki – ir kā ekspedīcijas grupa, kas funkcionē šajā noslēgtajā telpā – gluži kā realitātes šovā. Tā ir diezgan biedējoša, ne pārāk mājīga vide, kurā katram no varoņiem ir savi mērķi un kurā jāpielāgojas apkārtējiem, lai izdzīvotu.

Izrāde notiek divos laikos – ir reālais laiks, kurā varoņi satiekas, lai reflektētu par notikušo, un pagātnes laiks, kurā analizētais notikums ir risinājies. Režisore izrādē ieviesusi arī vadītāja tēlu, kurš pagātnes notikumus neietekmē, bet veic sava veida izmeklēšanu – provocē pārējos atcerēties faktus, analizēt tos, kā arī ielūkoties savās sirdsapziņas dzīlēs.

Izrādē piedalās arī aktieri – Egons Dombrovskis, Mārtiņš Kalita, Edgars Ozoliņš, Kaspars Gods, Gatis Maliks, Sandis Pēcis.
Iestudējumam tapt palīdzējis arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, komponists Kārlis Auzāns, video mākslinieks –8 un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Izrādi iespējams noskatīties arī 6. un 19. novembrī, kā arī 8. decembrī.