Svētdien, 16.janvārī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" debitēja azartiskais un tehniski virtuozais "Čurļoņa kvartets", kas kamersērijas "Personīgi" sezonas atklāšanā klausītājus iepazīstināja ar spilgtākajiem lietuviešu laikmetīgās kamermūzikas skaņdarbiem un to autoru rokrakstiem. Lielākā daļa no koncertā atskaņotajiem darbiem Latvijā debitēja pirmo reizi, informē SIA "Lielais Dzintars" Sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Lazdeniece.

Gatavojot Liepājas muzikālo programmu, kvartets izvēlējies komponistus, kurus vieno "jauneklīgums". Kā pirms koncerta atklāja "Čurļoņa kvarteta" altists Gedimins Dačinskis: "Bartuļa, Latena, Makačina un Bružaites mūzika ir jauneklīga, jo viņi ir atvērti jebkādai mūzikai. Viņu skaņdarbos pulsē un dzīvo jauneklīgums un gan paši skaņraži, gan mūzika ir atvērta dažādām jaunām lietām, arī eksperimentiem. Šī mūzika ir ļoti saprotama, jo viņi izmanto tēmas no estrādes un tautas mūzikas. Viņi ir ļoti atvērti un tāda mūzika gan piestāv mums, gan arī saskan ar Edvarda Grīga mūziku, kura skaņdarbi pauž emocijas un piesaista cilvēkus, kas parasti neapmeklētu klasiskās mūzikas koncertus".

Lietuvieši kamermūzikas vakaru kvartets atklāja ar komponistes Zitas Bružaites plūstošo un intīmo skaņdarbu Dance in Blue, kuru turpināja mežonīgi ritmiskais un rotaļīgais Vidamanta Bartuļa Pirmais stīgu kvartets "O, brangioji" jeb "Ak, dārgā", kas klausītājus pārsteidza ar muzikāla skūpsta atveidi nobeigumā. Teātra mākslas iedvesmotā komponista Fausta Latena Pirmā stīgu kvarteta "…in extremis…" skanējums iemiesoja sirsnīgu dialogu starp stīgu instrumentiem un sagatavoja apmeklētājus dzīvespriecīgajam un graciozi melodiskai kulminācijai ar  eksperimentālā un mūsdienīgā komponista Teisuta Makačina "Scherzo concertantei".

Vakara turpinājumā Edvarda Grīga Stīgu kvartets solminorā aicināja ieraudzīt Norvēģijas mainīgās un vizuāli krāšņās dabas ainavas, kuras komponists muzikāli atveidojis četrdaļīgā kompozīcijā, iekļaujot gan majestātisku vērienu, gan gaiša mīļuma pilnu liriku. Pēc klausītāju bravo uzsaucieniem un sirsnīgiem aplausiem kvartets uz skatuves atgriezās ar koncerta piedevu — Astora Pjacollas Stīgu kvartetu Chador.

Čurļoņa kvartetu veido pieredzes bagāti mūziķi – 1. vijole Jons Tankevičs, 2. vijole Darjus Dikšaitis, altists Gedimins Dačinsks un čelliste Elena Daunite. Īpaša uzmanība ansambļa repertuārā vērsta lietuviešu mūzikas popularizēšanas virzienā. Šīs misijas ietekmē mūziķi ikkatrā koncertprogrammā iekļauj Lietuvas komponistu darbus stīgu kvartetam, kā arī pirmatskaņo speciāli šai apvienībai radītus jaundarbus. Kopš tā dibināšanas 1968.gadā kvarteta sastāvs ir mainījies, taču dalībnieku radošā darbība nemitīgi apliecinājusi tehniski virtuozu mūziķu ansambļa slavu.

Lielu starptautiskās publikas un mediju uzmanību kameransamblis pievērsa 2004. gadā, kad ieguva otro vietu Starptautiskajā kamermūzikas konkursā Šveinfurtē, Vācijā. Pēc panākumiem sekojuši koncerti ne tikai Eiropā, bet arī Meksikā, Ķīnā, ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos un cituviet pasaulē. Čurļoņa kvartets muzicējis tādās Eiropas akadēmiskās mūzikas mekās kā Leipcigas Gewandhaus, Amsterdamas Concertgebouw, Bonnas Beethovenhaus, Parīzes Musée d’Orsay un citviet, kā arī piedalījies dažādos mūzikas festivālos Eiropā un Āzijā.

Kamerzāles notikumu sērija "Personīgi" kļuvusi par iecienītu mākslinieku un auditorijas tikšanās vietu, iespēju mūzikas notikumus baudīt tiešākā un personīgākā veidā. Kamersērijas "Personīgi" pavasara sezonas turpinājumā svētdien, 6.februārī pulksten 15, klausītājiem būs iespēja iepazīt viesi no Armēnijas — talantīgo instrumentālistu Arsenu Petrosjanu, kurš ir viens no savas paaudzes nozīmīgākajiem armēņu duduka popularizētājiem pasaulē.

Koncertus ar Liepājas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko SIA "Lielais Dzintars". Biļetes nopērkamas koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.