Valsts Akadēmiskais koris (VAK) "Latvija", kuram šogad aprit 80 gadi, kopā ar māksliniecisko vadītāju Māri Sirmo rīkos 25.starptautisko Garīgās mūzikas festivālu Rīgā un Liepājā no 13.augusta līdz 8.septembrim, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Ineta Vīksna.

Vīksna pavēstīja, ka koncertos VAK "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un viesmākslinieki izpildīs pasaules un Latvijas pirmatskaņojumus, Rietumeiropas kormūzikas klasiku, Ligeti Rekviēmu un ukraiņu garīgo mūziku Māra Sirmā un viesdiriģentu – Džeremija Bekhausa, Kristas Auderes, Andra Pogas un Oleksandra Vaceka vadībā.

13.augustā Rīgas Domā pulksten 19 festivālu atklās VAK "Latvija" un ērģelnieks Aivars Kalējs, kur pie diriģenta pults stāsies viens no ievērojamākajiem angļu kordiriģentiem Bekhauss. Koncertā būs iespēja dzirdēt britu mūzikas klasiķu – angļu liriķa Edvarda Elgāra, sakrālās mūzikas skaņraža un kora labskaņas meistara Herberta Hauelza, nacionālo simfoniķu Ralfa Vona Viljama un Viljama Voltona, kā arī mūslaiku kormūzikas korifeja Džeimsa Makmilana, Džonatana Dova un citu opusus.

Neatņemama festivāla daļa ir pirmatskaņojumu koncerts, kas notiks 18.augustā pulksten 20 Rīgas Domā. Diriģenta Sirmā vadībā VAK "Latvija" izpildīs Latvijā un pasaulē atzīto komponistu – Riharda Dubras un Jēkaba Jančevska jaundarbus, kā arī jauno komponistu Raivja Misjuna, Laumas Kazakas un Jēkaba Bernāta skaņdarbus.

27.augustā Rīgas Svētā Pētera baznīcā pulksten 19 Nīderlandē dzīvojošās latviešu diriģentes, 2021.gada Ērika Eriksona starptautiskā kordiriģentu konkursa laureātes Auderes vadībā izskanēs kora polifonijas lielmeistaru Johana Sebastiāna Baha, Johannesa Brāmsa un Fēliksa Mendelszona sakrālās motetes, mijoties ar Agra Engelmaņa un Olivjē Mesiāna skaņdarbiem solo instrumentiem.

Kopā ar VAK "Latvija" koncertprogrammas atskaņojumā piedalīsies Gertruda Jerjomenko, Kārlis Catlaks, Ēriks Kiršfelds un Guntis Kolerts.

Sadarbībā ar Dienvidkurzemes festivālu "Rimbenieks" šī programma tiks atskaņota arī Liepājas Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrālē 28.augustā pulksten 18.

31.augustā Rīgas Svētā Pētera baznīcā pulksten 19 kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, soprānu Jerī Sū un mecosoprānu Virpi Raisanenu, VAK "Latvija" un diriģentu Andri Pogu gaidāma 20.gadsimta mūzikas programma ar Latvijā līdz šim neatskaņoto modernisma mākslinieka Ģērģa Ligeti Rekviēmu, kā arī reliģiozā mistiķa Olivjē Mesiāna simfonisko meditāciju "Les Offrandes oubliées" un Aleksandra Cemlinska 23.psalmu.

25.Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncerts notiks 8.septembrī pulksten 19 Rīgas Svētā Pētera baznīcā, kur ukraiņu garīgo mūziku izpildīs VAK "Latvija" ukraiņu diriģenta Vaceka vadībā.