Tēlniece Valentīna Helmute 10.jūlijā svin radošās dzīves 90.jubileju, atklājot izstādi "Promenade Hotel" Vites zālē, kurā būs eksponētas skulptūras, kā arī pēdējā laikā radītās pasteļgleznas.

Joprojām autore turpina ražīgi strādāt. Kopš atgriešanās dzimtajā pilsētā Liepājā ir radītas gleznas, kurās redzam liepājnieku portretus, raksturīgus dabas skatus un klusās dabas.

Māksliniece beigusi Valsts Mākslas akadēmiju Tēlniecības nodaļu pie profesora K.Zemdega ar diplomdarbu "Māte ar bērnu". No 1956. gada piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, pēdejos gados Kurzemē. 2003.gada jūlijā bija personalizstāde Aizputes Novadpētniecības muzeja, 2003.gada septembrī personālizstāde "Pasteļi un tēlniecība" galerijā "Mētra" Aizputē, 2008.gadā personālizstāde – "Pasteļi un telniecība" Vites Spīķeris Liepājā.

1958. gadā uzņemta Mākslinieku savienības biedru rindās. Galvenie darbi – dekoratīvas kompozīcijas un portreti.

Asocietā profesore Dr. art. Laila Bremša raksta: "...darbos jūtams spēcīgs vispārinajums, formu nogludinātība ("Torss" 1972.g.). Portretos uzsvērta statika, nogludinātu šķautņu ritms, ka arī atklāti raksturīgākie portretējamā sejas vaibsti ("R.Pauls" 1972.g., "J.Zariņš" 1968.g.).

Mākslinieces radošajā dzīvē līdzās pastāvēja divas paralēlas jomas – darbs pie sievišķīgas dekoratīvas sīkplastikas, kura iederējās jebkura skaistuma mīloša cilvēka majās, otra- vīrišķīgs spēks un enerģija, kad tika kalti akmenī, bronzā, izstāžu darbi, portreti, kuros izjusti tēloti cilvēka vaibsti, raksturs, noskaņa, kas piesaista ar skaidru, nesaburzītu veidojumu, līnijām, kuras tapat kā dabā veido dabīgu plūdumu. Sīkplastikas darbos galvenokārt dominēja sievietes tēma- sieviete ar ziediem, māte ar bērnu, un 80.tajos gados gan sēdošas, gan stāvošas mazas figūras- tautu meitas. Izstādes darbiem bija jabūt izpildītiem bronzā, kaparā, granītā u.c. materiālos, kas prasīja ievērojamus līdzekļus.

 Tā ir tapuši sabiedrībā populāru cilvēku portreti, kā "Raimonds Pauls" 1972.gadā – slīpēts melnais granīts – atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krātuvē, "Tēlnieks J.Zariņš" – slīpēts granīts, "Grafiķis Inārs Helmuts" – bronza, "Gleznotājs Oļģerts Jaunarājs" – reljefs, bronzas lējums.

Šim darbam nepieciešamā mērķtiecība un griba, bija redzēta un izjusta bērnībā, sekojot vectēva darbīgajai ikdienai. Emocionalitāte, skaistuma izjūta veidojās, augot gleznainā Kurzemes mežu, lauku, upju ieskauta apvidū, līdzās vecmammai, kura neskatoties uz daudzajiem lauku darbiem prata radīt ap sevi sakoptu un harmonisku vidi.

Tēlnieces Valentīnas Helmūtes lielajā jubilejas izstādē eksponētas skulptūras, kuras ir mākslinieces īpašumā. Muzeja krātuvēs esošo darbu deponēšana un patstāvīga eksponēšana Liepājas publiskajā telpā būtu lielisks papildinājums pilsētas kultūras un mākslas dzīvē. Turpināsim piepildīt ieceri atrast piemērotu vietu Liepājā Valentīnas Helmūtes tēlniecības darbiem, kuri atrodas nepieejami sabiedrībai Latvijas nacionālā mākslas muzeja un Makslinieku savienības mākslas krātuvēs.

Izstāde "Skulptūras un pasteļgleznu etīdes" "Promenade Hotel" Vites zālē būs atvērta apskatei līdz 10.septembrim.

Atklāšana otrdien, 10.jūlijā, pulksten 17.