Sestdien, 28.maijā, pulksten 19 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" īpašo notikumu sērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" daudzsološā portugāļu dziedātāja Sara Korrēja pirmo reizi klausītājus aicinās iepazīt fado – portugāļu tautas dvēseles skanējumu. Koncertprogrammā māksliniece kopā ar fado ģitārspēles meistariem izpildīs emocijām piesātinātās tradicionālās un populārās fado dziesmas, informē SIA "Lielais Dzintars" sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Lazdeniece.

Sara Korrēja fado dziedātājas talantu izkopusi no agras bērnības un šobrīd tiek uzskatīta par šī unikālā mūzikas žanra jauno zvaigzni. "Ir nepieciešama tikai viena performance, lai aizķertu klausītāju sirdis. "Fado ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs, ja neesat no Portugāles," par šo žanru atklāj Sara, "cilvēkiem patīk, cik autentiska ir šī mūzika. Kā dziedātājs tu nevari šīs sajūtas vienkārši noviltot, tā ir dziļi emocionāla pieredze. Fado ir par tuvību un dziedātāja atklāšanos publikas priekšā."

Fado nosaukums radies no latīņu vārda "fatum", kas tulkojumā nozīmē liktenis. Mūsdienās to dēvē arī par portugāļu blūzu. Tā saknes meklējamas 19. gs. Lisabonas restorānu un bāru kvartālos, kur mazturīgie ļaudis un jūrnieki ar dziesmu palīdzību apcerēja savas dzīves likstas. Šī mūzika ir pilna kaislību, sāpju, skumju, greizsirdības un spēj savienot neciešamas sāpes ar dzirkstošu dzīvesprieku, dzīves nežēlību ar mīlestības spēku.
Saras Korrējas intensīvā, dūmakainā un valdzinošā balss klausītājiem atklās gadsimtiem senās portugāļu tautas ilgas pēc labākas dzīves un mīlestības, kas ietvertas kaismīgās, sirdi plosošās, taču cerību vēstījošās dziesmās ģitārspēles pavadībā. Mūzikas kritiķi atzīst, ka jaunās dziedātājas vokālais izpildījums rada vidusceļu starp tradicionālo un tumšo fado un tā moderno, gaišāko iemiesojumu.

Koncertprogrammā dziedātāja uzstāsies kopā ar trīs izciliem portugāļu ģitārspēles meistariem – Anžēlu Freiri, Djogu Klementi un Frederīku Gatu, kas klausītājus iepazīstinās ar autentisko fado ģitāru skanējumu. Mākslinieku apvienība izpildīs dziesmas no mākslinieces jaunākā Latin Grammy balvai nominētā albuma "Do Coração" un kritiķu augsti novērtētā debijas albuma "Sara Correia", kā arī citas tradicionālās un populārās fado dziesmas.



Sara Korrēja uzaugusi fado dziedātāju ģimenē un no agras bērnības šo mūzikas žanru apguvusi "fado namos", mācoties no labākajiem fado dziedātājiem Portugālē. 13 gadu vecumā jaunā dziedātāja guva uzvaru vienā no Portugāles lielākajiem dziedātāju konkursiem "Grande Noite do Fado", kas uzsāka viņas straujo karjeras izaugsmi. 2018. gadā mūzikas kritiķu augsti novērtētais dziedātājas debijas albums "Sara Correia" (2018), kas tika izlaists ierakstu kompānijas "Universal Music Portugal" paspārnē, saņēma divas nominācijas – portugāļu mūzikas balvai PLAY un Radio Festival awards kategorijā "Gada labākais jaunais mākslinieks"; šis panākums Saru pieteica kritiķiem kā "labāko jaunās paaudzes balsi". Dziedātājas jaunākais albums "Do Coração" tika izdots 2020. gada septembrī sadarbībā ar mūzikas producentu un ģitāristu Djogu Klementi un 2021. gadā ieguva portugāļu mūzikas balvu PLAY kategorijā "Labākais fado albums", kā arī tika nominēts Latin Grammy balvai kā "Labākais portugāļu valodas sakņu albums".

Koncerts "Portugāļu fado zvaigzne Sara Korrēja" ar Liepājas pašvaldības atbalstu rīko SIA "Lielais Dzintars", plašāka informācija lasāma www.lielaisdzintars.lv. Biļetes nopērkamas koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzziņām aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru. Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11–17, sestdienās, svētdienās: 10–15. Tālrunis: 634 24 555, e-pasts: info@lielaisdzintars.lv.