Piektdien, 13.septembrī, Liepājas teātrī pirmizrāde – franču kultūras un mūzikas ikonas Edītes Piafas likteni izdzīvos aktrise Agnese Jēkabsone.

Ar jauniestudējumu – muzikālo dzīvesstāstu "Piafa", ko Liepājas teātrī iestudējusi režisore Laura Groza-Ķibere, teātris atklās savu 107.sezonu.

Agnese Jēkabsone šai lomai gatavojas jau kopš pavasara un ir atzinusi, ka Piafas loma ir liels izaicinājums ne tikai tāpēc, ka jādzied franču valodā, ar ko līdz šim aktrise nebija saskārusies, bet arī tāpēc, ka runa ir par reālu personību, kas vienmēr prasa īpašu un rūpīgu iedziļināšanos.

"Tas viennozīmīgi nav tikai darbs, bet gan sirds darbs, ļoti personisks darbs, gan no manas, gan režisores puses. Jūtos pagodināta, ka man ir iespēja atveidot Piafu, kuras daiļrade man pašai ir ļoti tuva," saka aktrise.

"Lai arī stāsts ir par Piafu, un viņa viennozīmīgi ir iestudējuma centrs, šajā izrādē būtisks ir katrs aktieris, jo katram no viņiem ir sava īpašā vieta mākslinieces dzīvē,” akcentē režisore.

"Piafai piemita spēja ieraudzīt cilvēkos viņu radošo potenciālu un to izcelt, bet pats galvenais, dot viņiem pārliecību un ticību savam talantam, tāpēc daudzi no tiem, kas atradās viņas tuvumā, guva panākumus.

Izrādē dominēs trīs kaislības – vīrieši un apreibinošas vielas, jo bez šīm šķautnēm Piafas dzīve nav iedomājama, bet visam pāri, protams, mūzika," vēl piebilst režisore.

"Uz skatuves mēs abas esam dzīvas, jūtamies skaistas un nejūtam dzīves nastu. Taisnība, viņa kompensēja savu vientulību ar draugiem, ballītēm un alkoholu. Man nav tādas dzīves, esmu noslēgtāka," salīdzinot sevi ar Piafu, teikusi cita franču slavenība – Patrīcija Kāsa, kas šogad ar Piafai veltītu programmu viesojās arī Latvijā.

"Nav līdzīgas mākslinieces Edītei Piafai, un viņa noteikti ir pelnījusi, lai viņas stāsts par bezierunu mīlestību, mūzikas kaislību un sāpīgu sadegšanu tiktu stāstīts visos laikos.

Edīte Piafa ir pierādījums uzticībai un mīlestībai, kas stiprāka par nāvi. Tāpēc mēs viņu pieminām, tāpēc mēs par viņu runājam. Un tāpēc dziedam viņas izpildīto – fenomenāli skaisto mūziku," teic iestudējuma režisore.

Izrāde tapusi kā veltījums māksliniecei, jo tieši šogad aprit 50 gadi, kopš viņas aiziešanas mūžībā.

Piafas dzīvē nozīmīgus cilvēkus, un tie būs tikai daži no viņiem, atveidos aktieri Everita Pjata, Ilze Būde, Kaspars Gods, Edgars Pujāts, Mārtiņš Kalita, Viktors Ellers, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš un Normunds Kalniņš, kuri iejutīsies tādu zināmu un slavenu cilvēku lomās kā Marlēna Dītriha, Īvs Montāns, Šarls Aznavūrs, Marsels Serdāns, Teo Sarapo.

Iestudējuma muzikālo noformējumu un aranžējumus veidojis Kārlis Auzāns, scenogrāfiju – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus – Jolanta Rimkute, horeogrāfiju – Liene Grava, gaismu partitūru – Mārtiņš Feldmanis.

Izrādi iespējams apmeklēt arī 14. un 28. septembrī, 17. un 31. oktobrī, kā arī 1. novembrī.