16.aprīlī Pētera Vaska mūzikas festivāla "Meditācija" ietvaros pulksten 13 Aizputes kultūras namā izskanēs koncerts "Pēteris Vasks. Muzikālie momenti" un pulksten 16 Aizputes Mūzikas skolā koncerts "Pēteris Vasks. Trīs skatieni", atzīmējot pasaules slavenā komponista un aizputnieka 77. jubileju, informē Dienvidkurzemes novada Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Kristīne Pastore.

Koncertā "Pēteris Vasks. Muzikālie momenti" klausītāji dzirdēs skaņdarbus vijolei un čellam "Castillo Interior", solo klarnetei "Moments musicaux" un "Trešo stīgu kvartetu", skaņdarbus izpildot Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) Berči kvartetam un Kārlim Catlaksam.

Savukārt koncertā "Pēteris Vasks. Trīs skatieni" Aizputes mūzikas skolā ar komponista skaņdarbiem uzstāsies Agnese Egliņa (klavieres), Guna Šnē (čells) un Dita Krenberga (flauta), koncertā atskaņojot P. Vaska solo flautai "Ainava ar putniem", solo čellam "Grāmata", kura laikā čelliste arī dziedās, un klavieru solo "Zaļā ainava". Neizpaliks arī dueti un trio.

"Šogad Pētera Vaska mūzikas festivāls Aizputē norisinās jau otro reizi un vēlamies šo festivālu padarīt par vienu no centrālajiem pavasara notikumiem ne tikai Aizputes kultūras dzīvē, bet arī novadā un pat tālāk. Kulmināciju festivālam plānojam uz komponista 80 gadu jubileju, kad viesos gaidām arī pašu festivāla goda viesi. Esam gandarīti un pagodināti, ka Pētera Vaska brīnišķīgā mūzika izskan ne tikai lielākajās Latvijas un pasaules koncertzālēs, bet arī Aizputē!" par festivālu stāsta Aizputes pilsētas kultūras pasākumu organizatore Inta Rudzīte.

Arī pianiste Agnese Egliņa, kura ne reizi vien ar koncertiem uzstājusies Aizputē un ar komponistu P. Vasku saista vairākus gadus ilga draudzība, jo tieši A. Egliņai bieži tiek uzticēts jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumi, pauž milzīgu lepnumu, ka izcilā komponista dzimšanas diena tiek atzīmēta tieši Aizputē. "Pēterim Vaskam Aizpute vienmēr ir bijusi tuva, jo pagodinot ar savu klātbūtni koncertos gan Latvijā, gan citviet Eiropā, viņš vienmēr ar lepnumu uzsver, ka ir no Latvijas, no Aizputes. Prieks arī par to, ka komponists, lai gan guvis pasaules slavu un atpazīstamību, vienmēr interesējas par Latvijas kultūru un atbalsta gan jaunos māksliniekus, gan komponistus."

Pēteris Vasks (dzimis 1946.gada 16.aprīlī, Aizputē) ir latviešu komponists un viens no Eiropas ievērojamākajiem vēlīnā 20. gadsimta akadēmiskās mūzikas komponistiem. Komponista skaņdarbu sarakstā ir trīs simfonijas, koncerti flautai, obojai, angļu ragam, vijolei (divi), altam un čellam (divi), skaņdarbi orķestrim, seši stīgu kvarteti, vairāki darbi klavierēm un ērģelēm, mesa, balādes, instrumentālā kamermūzika. cikli un miniatūras korim.

Abi koncerti apmeklējami bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās un vietu rezervācija, zvanot 26740757 vai 29373185.

Pasākuma programmu skatīt Dienvidkurzemes novada mājas lapā.