No 7.februāra līdz 2.martam Liepājas muzejā skatāma mākslinieka Staņislava Diņģeļa (1899–1988) gleznu izstāde, kas veltīta viņa 115. gadu jubilejai.

Kā informē Liepājas muzeja direktores vietniece krājuma darbā Guna Dancīte, izstādē būs skatāmas Staņislava Diņģela ainavas, pilsētvides tēlojumi un portreti no Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekcijas. Darbi tapuši laika posmā no 1936.gada līdz 1972.gadam.

Māksliniekam īpaši tuvas bija dažādas meža ainavas, tomēr viņa darbu krājumā atrodams liels skaits dažādu Liepājas ielu, ostas, jūras, parka ainavu gleznojumi, kā arī izteiksmīgi portreti. Mākslinieka iekšējais gleznieciskais pārdzīvojums ar krāsu palīdzību brīvi plūst uz audekla. Staņislavs Diņģelis ir autodidakts. Prasmi izteikties krāsu valodā viņš attīstīja visu mūžu.

Pirmoreiz Staņislava Diņģeļa gleznas izstādītas jau 1935.gadā Mūkusalas mākslas biedrības rīkotajā izstādē, uzreiz pēc tam Latvijas Mākslas fonda I un II izstādēs. Savas personālizstādes viņam bijušas gan Liepājā 1959., 1974. un 1984. gadā, gan Daugavpilī 1970.gadā.

Staņislavs Diņģelis dzimis un bērnības gadus pavadījis Daugavpilī, iestājies arodskolā, lai apgūtu atslēdznieka amatu. Tomēr kara dēļ skola evakuēta uz Maskavu. Tur Diņģelis iepazinies ar glezniecību dažādas izstādēs un Tretjakova galerijā. Apguvis arodu un absolvējis skolu, Staņislavs Diņģelis atgriezās Daugavpilī, bet drīz pēc tam pārcēlās uz Liepāju, kur arī pavadīja sava mūža lielāko daļu.

Paralēli darbam savā arodā, viņš apmeklēja Liepājas latviešu mākslas veicināšanas biedrības rīkotos gleznošanas kursus, taču vēlāk viņa dzīvoklī organizēta dažu jauno mākslinieku izveidota studija. Laikā no 1930. līdz 1936. gadam studiju regulāri apmeklēja Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Kornāds Ubāns, kas studentus apmācīja ainavas glezniecībā.

Visticamāk, ka tieši šīs studijas iedvesmojušas Staņislavu Diņģeli pievērsties ainavas glezniecībai, kurā parādās ļoti veiksmīga krāsu un gaismu saspēle, toņu nianses, lieliskas noskaņas radīšana.

Izstāde Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18 būs skatāma no 7.februāra līdz 2.martam. Ieeja bez maksas.