J.Rudzītis. "Rudā suņa solījums"


No 17.novembra Liepājas muzejā, Kūrmājas prospekts 16/18, pirmā stāva anfilādē būs skatāma Jāņa Rudzīša foto darbu izstāde "Pasaule ir mīļa", informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare.

Tajā aplūkojamie foto tvērumi stāsta par autoram mīļo Liepāju un tās ļaudīm dažādos, bieži vien nejauši notvertos, taču stipru simboliku un māksliniecisko izteiksmi ietverošos brīžos. Kā uzsver pats fotogrāfiju autors: "Tie ir sen loloti, apmīļoti, izjusti un krāsās ietverti foto mirkļi".

Izstādei izvēlētā tēma – "Pasaule ir mīļa" – ietver ne tikai gaismu, mīlestību un pozitīvo domāšanu, bet arī atbildību par notiekošo, par padarīto un ieguldīto nākotnē. "Proti, katrs pilsētvides nostūris, pelēkā vārtrūme vai drūmais vaigs, pieprasa uzmanību un cieņpilnu attieksmi. Liepāja ir sirds pilsēta, kurā mīt skaisti, garā stipri un pārliecināti cilvēki. Tos stiprākus dara arī senie mūri, konfekšu krāsās tērptie bruģakmeņi un vēju sapūstie smilšu graudi aiz krekla. Foto kadrējumi, lai pauž un runā paši,  atstājot mazliet nepateikto skatītāja ziņā," par izstādi stāsta tās autors.

Veidojot izstādes ekspozīciju un domājot par tās vēstījumu, Jānis Rudzītis uzrunājis arī savus draugus, domubiedrus, māksliniekus, dzejniekus un kolēģus, kuriem ar asociatīvu vārdu, teikumu vai dzejas rindu palīdzību lūdza ilustrēt izstādē aplūkojamās fotogrāfijas.

Tāpēc papildus foto tvērumiem ikvienam izstādes apmeklētājam būs iespēja iepazīties ar dzejnieku – Intas Kampares,  Lauras Andersones, Valentīna, Guntas Šnipkes,  žurnālistes Lindas Kilevicas, rakstnieces  Sandras Vensko, fotomākslinieces Jekaterinas Karpovas, katoļu priestera Andra Vasiļevska un citu uzrunāto līdzcilvēku asociatīvo lidojumu.

Jānis Rudzītis dzimis Aizputē 1980.gada 29.februārī. Jau 20 gadus strādā Liepājas 8.vidusskolā par tehnoloģiju skolotāju un ir pārliecināts, ka pedagoģija ir progresējoša zinātne. Fotogrāfiju autors ļoti mīl dzimteni, ģimeni, dzīvniekus, līdzcilvēkus un ir Liepājas pilsētas īstens patriots, kurš, paša vārdiem sakot, vienmēr atvērts jaunām idejām un pozitīviem cilvēkiem.

Fotografēšana ir process jeb instruments kā autors pauž savu redzējumu, fiksējot apkārt notiekošo. Mākslas pieredze Jānim Rudzītim ir jau kopš 2000. gada, vairākkārt piedaloties dažādās mākslas izstādēs. Pirmā gleznu personālizstāde – 2003.gadā.

Izstāde "Pasaule ir mīļa" Liepājas muzeja anfilādē būs aplūkojama līdz 30. decembrim.

Vēršam uzmanību, ka valdība lēmusi no 15.novembra atjaunot kultūrvietu darbību klātienē, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus. Kultūras jomā darbība līdz ārkārtējās situācijas beigām, 2022.gada 11.janvārim, turpināsies "zaļajā" – drošajā režīmā.

Tāpat kā iepriekš, muzeju "zaļajā režīmā" varēs apmeklēt pieaugušie ar "Covid–19" vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic "Covid–19" testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda "Covid–19" vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Muzeja apmeklējuma laikā jāievēro 2 m distance starp apmeklētājiem un darbiniekiem (izņemot personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā).Telpās apmeklētājiem un darbiniekiem jālieto mutes un deguna aizsegs.