Trešdien, 18.martā, Liepājas muzejā sadarbībā ar mākslas galeriju "Pegazs" atklāta Kubas mākslinieka Italo Rene Eksposito gleznu izstādi "Dievs. Mīlestība. Kuba".

Izstādes atlāšanā piedalījās mākslas zinātnieces Sarmīte Sīle un Inna Udovičenko (Pēterburga), kura Kubā tikās ar mākslinieku un atlasīja darbus šai izstādei, kā arī izstādes kuratore un galerijas "Pegazs" vadītāja Līga Elizabete Sāne.

Portāls jau vēstīja, ka gados vēl jaunais mākslinieks savos darbos autors risina mūžsenas tēmas – mīlestība, vīrietis un sieviete, Dievs.

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle uzver, ka Italo Rene Eksposito darbi ir nenoliedzami profesionāli pēc formas. Tie atklāj autora bērnišķīgo naivumu satura izklāstā. Mākslinieks ir savdabīgs un interesants ar savu rokrakstu.

Italo Renē Eksposito ir katolis, kura dzīslās, tāpat kā daudzu viņa tautiešu, rit asiņu kokteilis. Pateicoties mātes dzimtai, itāļu asinis ir pietiekoši stipras, lai veidotu īpašu attieksmi, sarunājoties ar Dieva dēlu.

Kā norāda izstādes kuratore un galerijas "Pegazs" vadītāja Līga Elizabete Sāne, Italo skatījums uz Kristu ir divējāds – viņš tic dievišķajam, bet viņam tuvāks ar zemi saistītais. Tāpēc gribas vilkt paralēles un atsaukt atmiņā senos grieķus. Viņi dievus redzēja kā skaistus cilvēkus, apveltītus ar visām labajām un arī sliktajām rakstura īpašībām, ar prieku uzņēma savās mājās, sēdināja pie dzīru galda, bet neaizmirsa godāt.

Pats Italo Rene Eksposito atzīsts, ka glezniecība viņam līdzās bijusi vienmēr. Spilgti iespaidus viņa atmiņā kopš bērnības atstājusi kāda gleznu. Tās autore ir kubiešu māksliniece Marija Pepe La Marke. Gleznā redzami trīs balti ziedi māla vāzē. Šis attēls ir ierakstījies jaunieša apziņā un asociējās ar ģimenes dvēseli.

"Tas bija sākums tēlu galerijai. Simbols. Marija Pepe atklāja trīs ziedu nozīmi. Tie simbolizējot trīs pieturvietas Kristus ceļā uz Golgātu. Manas mātes saknes nāk no Itālijas un ģimenē regulāri tika runāts par Kristus dzīvi, par diženajiem itāļu gleznotājiem, par Leonardo modeļiem, par Džakondu, viņa slavenāko darbu", stāsta Italo Rene Eksposito.

Italo Rene Eksposito no 1994. gada līdz 1999. gadam apguvis glezniecību San Alehandro Mākslas Akadēmija Havannā, bet no 2000. gada līdz 2003. gadam mācījies Mākslas institūtā (ISA) Havannā.

Italo Rene Eksposito darbu izstāde Liepājas muzejā skatāma no 19. marta līdz 24. maijam. Biļešu cena pieaugušajiem 2,00 eiro, pensionāriem, studentiem, skolēniem 1,00 eiro, bet bērniem līdz septiņiem gadiem – bez maksas, informē Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.