Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris ar Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" iestudējumu no 1.–6.jūlijam piedalīsies festivālā "NEATA 2014" Porvo (Somija).

Mūsu teātris būs vienīgas Latvijas amatieru teātru asociācijas izvirzītais Latvijas pārstāvis šajā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu amatierteātru festivālā, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Aija Eizengrauda.

2014.gadā no 1.– 6.jūlijam Somijas pilsētā Poorvo notiks Ziemeļvalstu un Baltijas valstu amatierteātru festivāls "NEATA 2014" . Kā vienīgais Latvijas amatieru teātru asociācijas izvirzītais Latvijas pārstāvis, festivālā uzaicināts Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris ar Raiņa lugas "Pūt, vējiņi" iestudējumu.

"NEATA" (Northern Amateure theatre asociation – Ziemeļvalstu amatieru teātru alianse) ir festivāls, kas tiek organizēts reizi divos gados, katru reizi citā vietā un šogad par festivāla mājvietu ir kļuvusi Somija. Festivāls notiks jau astoto reizi un kopā pulcēs teātra entuziastus no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Islandes, Itālijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas, lai spēlētu un skatītos izrādes, piedalītos semināros un meistarklasēs, kā arī dalītos savā pieredzē.

Metalurgu Tautas teātris festivālā piedalīsies ar Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" interpretāciju, kuru veidojusi režisore Daina Kandevica. Šī izrāde Latvijas amatierteātru iestudējumu skatē "Gada izrāde 2011" tika atzīta par labāko Latvijā un 2013.gadā tika īpaši iekļauta XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku amatieru teātru programmā. Par to atzinīgi izteikušies teātra nozares profesionāļi un skates žūrijas eksperti: teātra zinātniece Edīte Tišheizere, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors Jānis Siliņš un režisors Valters Sīlis.

Izrāde ir jauns, inovatīvs iestudējums, kurā Raiņa piedāvātais problemātikas risinājums ir veidots kā stāsts mūsdienu cilvēka un viņa straujā dzīves ritma kontekstā, nepazaudējot lugas autora radītos kodus, kas sniedz ieskatu senā latviešu tautas vēsturē, tradīcijās un dzīvesveidā. Izrādē skan arī izcilā latviešu komponista Imanta Kalniņa mūzika no kinofilmas "Pūt, vējiņi!".