Mākslinieks Māris Uldriķis, kurš nesen atklāja personālizstādi Liepājas muzeja nodaļā, saņēma apsveikumus, bet bija sarūpējis arī dāvanu muzejam.

Māris Uldriķis ar savas kuratores un čaklās palīdzes Irinas Tīres starpniecību Liepājas muzejam nodeva pārdesmit sarullētu audeklu – sava tēva, gleznotāja Teodora Uldriķa skices, kas tapušas, domājot par lielāka izmēra darbiem.

Lai gan audekli nav pārāk labā stāvoklī, tie tomēr sniedz lielisku priekšstatu par Uldriķa gleznotāja rokrakstu, kā arī ir spilgta sociālisma laika liecība, atzīst muzeja māksliniece Daina Vītoliņa.

Teodors Uldriķis gleznās atainojis tipiskus sociālisma varoņus –metāllējēju, pirmrindnieku portretus, „jauno inženieri” bez vārda, darbaļaužu demonstrāciju ar sarkaniem karogiem utt. Vienā no skicēm atainota aina no cilvēku nošaušanas Šķēdes kāpās Otrā pasaules kara laikā.

Par padomju laikā valdošo noskaņojumu liecina arī skiču nosaukumi, piemēram, „Revolucionāro strādnieku augstskola buržuāzijas varas laikos”.
Teodora Uldriķa dēla Māra Uldriķa personālizstāde „Mana pasaule" tapusi, atzīmējot mākslinieka 75 gadskārtu, kurā viņš joprojām ražīgi strādā.

Māra Uldriķa personālizstādes atklāšanā muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" bija sanācis kupls pulks mākslinieka kolēģu, radu, draugu, atbalstītāju, kā priesteris Mārtiņš Gatis Bezdelīga, arī kursabiedri, tostarp gleznotāja Benita Bitāne, un pat divas klasesbiedrenes, viena no kurām izrādījām muzikoloģe Aija Engelmane.

Mākslas profesors Aldis Kļaviņš atzina – sajūta, ka izstādes atklāšanā sapulcējusies visa Uldriķu ģimene, jo no portretiem noraugās gan Māra tēvs, gan māsa, dzejniece, dziedātāja un komponiste Aina Uldriķe, kuras balss ieraksts skanēja arī izstādes atklāšanas laikā.

Tāpat izstādes apmeklētājiem ir iespēja uz lielā televizora ekrāna skatīt Irinas Tīres burvīgo fotogrāfiju slaidrādi no aptuveni sešus gadus senās izstādes „Satikšanās”, kurā bija skatāmi tēva un dēla – Teodora un Māra – Uldriķu darbi.

Atsevišķā albumā salikti Māra Uldriķa zīmējumi, kuru arī izstādes apmeklētājiem ir iespēja pašķirstīt un apskatīt darbus, kas nav izlikti pie izstāžu zāles sienām.

Mākslinieks Pēteris Taukulis, sveicot gaviļnieku, uzsvēra – katrai līnijai Māra Uldriķa darbos ir saturs.

Savukārt Valdis Mackars par Uldriķa darbiem saka: „Uzmanību piesaista daži pašportreti pasteļa un grafīta zīmējumos, kuros mijas skarbais ar romantisko, gleznieciskais ar grafisko, sānu gaisma ar nenoteikto – mistisko.

Līniju un krāslaukumu pieticīgais skopums atturīgā greznībā izpaužas ikdienišķās klusajās dabās un ziedu tēlojumos.

Ainavās savādāks brāzmojums un stilizācijas pakāpe.”

Pirms dažiem gadiem Sanktpēterburgas valsts muzejā „Carskoseļskaja koļekcija” notika M.Uldriķa pasteļu zīmējumu izstāde, kas piesaistīja plašu interesi mākslas cienītāju vidū, daudzi darbi tika nopirkti.

Valdis Mackars māksliniekam vēlēja „Sameklē kādu, kas tavus darbus aizved uz Eiropu, un naudiņas būs vairāk...”

Māra Uldriķa māsīca Raita un citi tuvinieki, kas bija speciāli atbraukuši uz Liepāju no Cēsīm, sacīja: „No sirds priecājamies, ka Māris dzīvo, rada un viņam klājas labi.”

„Māris ir neticami atraisījies un atplaucis savā jaunradē,” norāda Aldis Kļaviņš. „Jau agrā jaunībā viņš savu tēvu Teodoru uzvarēja sacensībā kā talantīgs zīmētājs. Māra jaunākie darbi ir tik ekspresīvi, tik emocionāli spēcīgi, vairāki pat ļoti meistarīgi, īpaši tumšākos toņos veidotais pašportrets un ainava, ka man savus studentus atliek aicināt uz izstādi, lai viņi redzētu, ko var panākt ar minimāliem līdzekļiem.”

Uzziņa
Māris Uldriķis dzimis 1939.gada 17.janvārī Liepājā ievērojamā mākslinieka Teodora Uldriķa ģimenē.

Mācījies Liepājas Raiņa septiņgadīgajā skolā. 1958.gadā ar izcilību beidzis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu. Studijas turpinājis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, ko bija spiests pamest veselības stāvokļa dēļ.

Personālizstādēs un kopizstādēs Liepājā un Rīgā piedalās kopš 1970.gada.