Nacionālajā teātrī top Liepājas teātra aktrises un topošās režisores Leldes Eglinskas diplomdarba izrāde „Spēle ar uguni”.

Lelde Eglinska ir Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas maģistrantūras studente, un patlaban viņa kopā ar radošo grupu strādā pie savas diplomdarba izrādes – zviedru dramaturga Augusta Strindberga lugas „Spēle ar uguni”, raksta aģentūra BNS.

Iestudējums būs mūsdienīgs skatījums uz pirms 125 gadiem sarakstīto lugu, un Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa, Ainārs Ančevskis, Egils Melbārdis, Ģirts Jakovļevs, Helga Dancberga un Ieva Aniņa tiks ierauti kādas ģimenes savstarpējo attiecību risināšanas virpulī.

Ar saviem darbiem Strindbergs ietekmējis gan Eiropas, gan Amerikas teātra un kino attīstību. Viņa ietekme jūtama Ingmara Bergmana un Larsa fon Trīra daiļradē. Tulkotāja Solveiga Elsberga par Strindbergu raksta: “Zviedru kritiķi apgalvo, ka Strindberga mūžs ir bijis desmit reizes intensīvāks nekā parasta cilvēka mūžs. Un pats Strindbergs pus nopietni pus pa jokam raksta, ka esot bijis ieņemts franču revolūcijas laikā un no tā viņa kūsājošā enerģija.”

Lelde Eglinska par savu izvēli diplomdarba iestudējumam saka: “Luga "Spēle ar uguni" uzrakstīta pirms 125 gadiem, taču joprojām pārsteidzošs ir veids kādā autors caur spriedzes pilniem dialogiem aprakstījis cilvēka emocionālos stāvokļus un atklājis psiholoģiskās ekspresijas ceļu, kas liek mums pavērties cilvēka konfliktu un kaislību ekrānā.”

Jau pagājuša gadā nogalē Zviedrijā un visā pasaulē aizsākušies pasākumi izcilā zviedru dramaturga, rakstnieka, fotogrāfa, gleznotāja Augusta Strindberga nāves simtās gadadienas piemiņai, kas turpināsies visu 2012. gadu. Nakamās režisores Leldes Eglinskas diplomdarba izrāde, kas iekļauta Strindberga gada pasākumu sarakstā, aktualizēs Strindberga gadu Latvijā. Iestudējums top, sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai ar Nacionālo teātri un Zviedrijas vēstniecību Rīgā.

Lelde Eglinska beigusi Rīgas Franču liceju, ieguvusi mākslas bakalauru Liepājas Pedagoģijas akadēmijā, un kopš 1999. gada ir Liepājas teātra aktrise. Veiksmīgi iestudējusi izrādes bērniem: „Kā Brālītis Trusītis uzvarēja lauvu” (2009) un „Nezinītis” (2010).